Een gecrashte Audi in Kanaleneiland, Utrecht. De auto is gebruikt door de Audi-bende bij een plofkraak in het Duitse Wesel.
Volledig scherm
Een gecrashte Audi in Kanaleneiland, Utrecht. De auto is gebruikt door de Audi-bende bij een plofkraak in het Duitse Wesel. © ANP

Nieuwe aanhoudingen Audi-bende na plofkraken

De politie heeft twee mannen opgepakt die worden verdacht van het plegen van plofkraken in Duitsland, in de grensregio met Twente. De verdachten zijn volgens de politie lid van de Audi-bende, die al jaren tal van plofkraken pleegt op geldautomaten in Duitsland.

Alleen al vorig jaar blies de Audi-bende 54 geldautomaten in Duitsland op. Ze sloegen onder meer toe in Emsdetten, Rheine, Wesel, Spenge, Weener en Wolfenbüttel. De bendeleden bliezen met gas geldautomaten op en reden daarna met hoge snelheid in snelle (gestolen) Audi's terug naar Nederland.

Omdat de plofkraken veelal in het grensgebied plaatsvinden en de verdachten steevast naar Nederland vluchten, is de politie in Enschede nauw betrokken bij het onderzoek.

Aanhoudingen

Een 28-jarige man uit Den Bosch is twee weken geleden opgepakt, zo meldt de Duitse politie nu. Tegen de verdachte was een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Bij doorzoeking van zijn huis vond de politie twee pistolen van het kaliber 9 millimeter. Ook een man uit Utrecht is aangehouden voor zijn rol in de Audi-bende. Hij zat al vast in Nederland, maar is nu uitgeleverd aan Duitsland.

Vijf mannen van de Audi-bende werden vorig jaar al veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Het Openbaar Ministerie besloot de strafeisen tegen de plofkrakers flink op te schroeven, vanwege het enorme gevaar voor omwonenden en de enorme schade die de criminelen met de explosies aan de panden aanrichten.

Utrecht

De Audi-bende, zo’n 200 man groot en vooral uit de regio Utrecht, rijdt naar Duitsland om daar een plofkraak te plegen. Ze vluchten vervolgens in hun (gestolen) Audi’s met hoge snelheid weer naar Nederland. In oktober werden ook al vier aanhoudingen verricht.

 1. Toegewijde huisvriend (30) blijkt monster dat slapende kinderen misbruikt: ‘Hoe zwart is je geest?’
  PREMIUM

  Toegewijde huisvriend (30) blijkt monster dat slapende kinderen misbruikt: ‘Hoe zwart is je geest?’

  Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt, blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
 2. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

  Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

  ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede