Volledig scherm
Ter illustratie. © Politie Enschede

OM: ‘Onderzoek naar hennepkwekerij in Enschede is ondermaats’

ENSCHEDE/ALMELO - “Een karig onderzoek” zo schetst officier van justitie Miriam Weimar maandag het dossier in de zaken tegen Necatï A. (52), Özgür K. (36) uit Enschede en Canevrin M. (32) uit IJsselstein. Ze werden op 12 maart 2015 aangehouden nadat de politie een hennepkwekerij vond aan de Broekheurneweg in Enschede. Agenten die afgingen op een melding ‘dat er iets aan de hand was’ bij de woning roken een penetrante hennepgeur. In de woning was een plantage met 526 hennepplanten.

In de woning is maar één persoon aanwezig, de op dat moment zwervende maar oorspronkelijk uit Hengelo afkomstige M.. Hij wordt, net als eigenaar van de woning, A. en huurder K. opgepakt. Ze houden tot op de dag van vandaag vol niets met de kwekerij te maken te hebben. K. zegt maandag tegen rechter Sandra Huisman dat hij de woning huurde om zo samen kunnen wonen met zijn vriendin.

Carrière 

K. kan in 2014 geen woning vinden en komt via via in contact met A.. Ondanks dat de woning op dat moment een ‘grote puinhoop’ is en nog moet worden opgeknapt tekent hij een huurcontract. Ook betaalt K. de huur en de elektriciteitsrekening, het geld krijgt hij cash van een kennis en maakt hij bij het grenswisselkantoor over. Volgens K. is hij, na een eerste bezichtiging, niet terug geweest in de woning. M. zegt bij de politie dat hij zonder onderdak zat en van een iemand het aanbod kreeg om op de bank te slapen. M. verschijnt niet in Almelo, hij heeft tegenwoordig een succesvolle carrière in de reclame en is net deze maandag ziek geworden.

Officier van justitie Weimar moet na ruim 4,5 jaar, zou ‘oud’ is de zaak inmiddels, constateren dat de politie weinig werk heeft gemaakt van het dossier. Ondanks dat in het dossier de naam van een growshop-eigenaar genoemd is blijkt er geen enkel onderzoek te zijn gedaan naar geldstromen of andere informatie.

In samenwerking met indebuurt Enschede