Oma en opa Bosch feliciteren hun jarige kleindochter, op afstand, met een spandoek.
Volledig scherm
Oma en opa Bosch feliciteren hun jarige kleindochter, op afstand, met een spandoek. © Emiel Muijderman

‘Omgekeerde corona-actie’ in Enschede: Oma en opa verrassen jarige kleindochter met spandoek

In deze tijd verrassen regelmatig kleinkinderen de grootouders die thuiszitten met een bemoedigend spandoek. Het inspireerde Mariandel (70) en Gertie (71) Bosch voor een ‘omgekeerde corona-actie’. Ze togen zondagmiddag met een zelfgemaakt spandoek naar het huis van kleindochter Anouk om haar te feliciteren met haar 18de verjaardag. 

1. Waarom deze actie?

„Anouk had zich zoveel voorgesteld van haar 18de verjaardag. Het zou een groot feest worden, met veel vrienden en familie. We vinden het verschrikkelijk voor haar dat er niemand op haar feest mag komen. Het is toch een heel bijzonder moment als je 18 wordt. Ook voor ons, hoor. Anouk is ons eerstgeboren kleinkind.”

2. Zien jullie de familieleden helemaal niet in deze tijd?

„We zitten al zo’n drie weken vooral thuis. Familieleden komen wel bij onze woning, maar blijven buiten. Anouk komt ook regelmatig even zwaaien. Ze is zo’n lieve meid. Staat altijd voor ons klaar. Ze heeft net als de andere kleinkinderen alles voor ons over.”

3. Hebben jullie samen het spandoek gemaakt?

„Ja we hebben geprobeerd er iets moois van te maken. We willen met de tekst  duidelijk maken dat we het samen zijn met de familie missen. Maar het is even niet anders. Heel triest allemaal. Maar hoofdzaak is dat we gezond blijven.”

4. Anouk reageerde helemaal verrast. Niemand was op de hoogte?

„We hebben vooraf alleen een vriendin van haar ingelicht, om er voor te zorgen dat ze wel thuis was als we langs zouden komen. Ook onze dochter en haar man wisten van niks. Het was mooi om de reactie van Anouk te zien. Ze stond eerst helemaal verrast voor het raam en kwam daarna wel even naar buiten. Het liefste wilden we haar natuurlijk een dikke knuffel geven. Maar dat moeten we voor later bewaren.”

5. Jullie hebben wel alvast een cadeautje gegeven?

„Dat hebben we bij het spandoek gelegd. Een tegoedbon. Daarmee kan ze een armband van goud kopen. We wilden iets blijvends geven. Het is toch een speciale dag als je 18 wordt. En we hebben er een hele grote felicitatiekaart bij gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Enschede