Tim Klein Robbenhaar (links) en Thijs Geerdink van Nerds & Company.
Volledig scherm
Tim Klein Robbenhaar (links) en Thijs Geerdink van Nerds & Company. © Frans Nikkels

Onbeperkt aantal vrije dagen bij Enschedees IT-bedrijf

ENSCHEDE - Het hele jaar vakantie vieren op kosten van de baas. Wie wil dat niet? Nerds & Company biedt vanaf volgend jaar het personeel onbeperkt vakantiedagen aan.

Bij de bouwer van websites en apps zijn ze niet bang straks regelmatig met een uitgestorven kantoortuin te zitten. „We werken in teams en weten zeker dat collega’s vrije dagen op elkaar gaan afstemmen”, zeggen mede-eigenaren Tim Klein Robbenhaar (35) en Thijs Geerdink (35).

Programmeurs en designers
Met het loslaten van het vooraf vastgelegde aantal vakantiedagen hoopt Nerds & Company een slag te maken in de jacht op de beste programmeurs en designers. De concurrentiestrijd in de IT-branche is hevig. Sommige medewerkers van het Enschedese bedrijf worden dagelijks door recruiters benaderd voor een andere baan.

Nerds & Company staat aan de vooravond van een groeispurt. Voor de financiering daarvan heeft de Twentse investeringsmaatschappij Quadrum Capital een minderheidsbelang in het bedrijf genomen. De verwachting is dat het huidige aantal van veertig medewerkers komende jaren verdubbelt. „We willen graag onze mensen behouden en goede, nieuwe specialisten werven. Daarvoor bieden we al een hoger salaris dan vergelijkbare bedrijven, in elk geval in deze regio. Maar nerds hebben vooral behoefte aan vrijheid. Daarbij helpt het volgens ons dat ze baas zijn over hun eigen tijd.”

Misbruik
Daarvan zullen ze geen misbruik maken, denken Klein Robbenhaar en Geerdink. Ze gaan daarbij mede af op ervaringen bij Bynder. Dit techbedrijf uit Amsterdam claimde begin dit jaar de primeur voor Nederland. In de Verenigde Staten kunnen medewerkers van Netflix, Best Buy en Evernote al langer naar hartenlust vakantiedagen opnemen.

„Daar zie je het vreemde effect dat mensen juist minder vrij nemen. Dat heeft te maken met de cultuur in Amerika. Ze zijn daar streberiger. We zien er op toe dat dat niet bij ons gebeurt. We willen juist dat onze mensen een goede balans hebben tussen werk en privé. We beogen dat onze medewerkers zich vrij voelen. Die vrijheid leidt tot nog beter werk, denken we.”

  1. Enschedese decorontwerper Matthieu van den Bos regisseert eigen ‘afscheidsvoorstelling’

    Enschedese decoront­wer­per Matthieu van den Bos regisseert eigen ‘afscheids­voor­stel­ling’

    ENSCHEDE - Matthieu van den Bos heeft deze woensdagmiddag zijn ‘afscheidsvoorstelling’ laten verzorgen. De artistieke Enschedeër, die alom bekend stond als decorontwerper en -bouwer en als muzikant, overleed vorige week woensdag op 67-jarige leeftijd aan kanker. Zijn slotakkoord werd gegeven in en om een voormalige steenbakkerij aan de Oosterstraat. Daar woonde Van den Bos en had hij zijn atelier.

In samenwerking met indebuurt Enschede