Volledig scherm
De ‘bestorming van de Bastille’ tijdens de introductie van de Universiteit Twente. © Lars Smook

Ontgroening studenten mag bij UT niet tot ellende leiden

De ontgroening van studenten mag in Enschede niet verlopen zoals in Groningen, waar het meerdere keren uit de hand liep.

Om dat bij de Universiteit Twente te voorkomen ondertekenden  Audentis, Euros en Taste maandagmiddag een gedragscode. Behalve deze studentenverenigingen zijn ook de gemeente Enschede en het college van bestuur bij de code betrokken. Hierin staan afspraken. Bijvoorbeeld dat aspirantleden recht hebben op minimaal zes uur slaap.

Alcohol- en drugsmisbruik is verboden, net als ongewenst fysiek contact en het onvrijwillig nuttigen van voedsel of non-alcoholische drank. Opvallend is verder de afspraak dat de nieuwelingen tijdens de ontgroening kennismaken met een studentenpsycholoog. Dan weten ze waar ze tijdens de introductie of op een later moment in de studie eventueel terecht kunnen als zich problemen voordoen. ,,Wij vinden het bijzonder dat de UT dit faciliteert'', zegt Sjoerd Brüggenwirth namens de Student Union.

Vorig jaar werd de gedragscode voor het eerst opgesteld en ondertekend. De studentenverenigingen zelf, maar onder anderen ook een studentenpsycholoog en een oud-huisarts, waren hierbij betrokken.

  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

In samenwerking met indebuurt Enschede