Volledig scherm
© ANP

Oproep gemeente Enschede en
comité 4 en 5 mei: massaal vlaggen op bevrijdingsdag 1 april

ENSCHEDE - De bijeenkomsten rond de viering van 75 jaar bevrijding van op 1 april mogen dan zijn afgelast, de gemeente en het comité 4 en 5 mei Enschede vragen alle inwoners wel om woensdag zo mogelijk de vlag uit te hangen.

Met massaal vlagvertoon hopen de gemeente en het 4 en 5 meicomité de bevrijding van Enschede op 1 april op aangepaste wijze toch zo groots mogelijk te vieren. Op die dag is het 75 jaar geleden dat de geallieerden de stad bevrijdden. „We vragen  alle inwoners om, als ze een vlag in huis hebben, die ook uit te hangen”, zegt Rachel Denneboom, voorzitter van het comité. De oproep te vlaggen betreft ook 4 mei (halfstok) en de nationale bevrijdingsdag 5 mei. 

Viering

Het vlaggen is één van de onderdelen van de door de corona-uitbraak gewijzigde viering van de bevrijding op 1 april. Om 18.30 uur die dag zal stadsbeiaardier Esther Schopman op het carrillon in de Grote Kerk een speciaal programma van ongeveer een half uur verzorgen.

Denneboom: „Inwoners van de binnenstad of dicht in de buurt kunnen dus bij goed weer de ramen en balkondeuren openzetten. Maar het is natuurlijk niet bedoeling dat de mensen naar de Oude Markt te komen.” Aansluitend luiden alle kerken in Enschede om 19.00 uur de klokken.

Alternatieve invulling

Het comité denkt nog na over een alternatieve invulling van 4 mei, de dag van de dodenherdenking. „We kijken of er toch nog iets mogelijk is met een kranslegging of met bloemen, maar dat weten we op dit moment nog niet”, zegt Denneboom.

In Enschede staat op 4 mei ’s avonds normaal gesproken een herdenking en wandeling van het centrum naar het Volkspark op het programma. Door de coronamaatregelen zijn die activiteiten dit jaar echter geschrapt. 

In samenwerking met indebuurt Enschede