Volledig scherm
Kees Meijer, directeur van het Orkest van het Oosten, maar per 1 augustus gemeentesecretaris in Enschede. © Emiel Muijderman

Orkestdirecteur wordt nieuwe topambtenaar in Enschede

ENSCHEDE - Kees Meijer (58) is de nieuwe gemeentesecretaris van Enschede. Meijer, nu nog directeur van het Orkest van het Oosten, gaat per 1 augustus aan de slag.

Als gemeentesecretaris/algemeen directeur is Meijer straks de eerste beleidsadviseur van het college. Hij staat dus aan het hoofd van de ambtelijke organisatie, al is die functie niet meer als zodanig in de Gemeentewet vastgelegd.

Zoektocht

Met de aanstelling van Kees Meijer komt aan een lange zoektocht van de gemeente Enschede een einde. Na het vertrek van secretaris Marcel Meijs, in 2017, strandde procedure voor ‘een type Obama of Mandela’ jammerlijk toen de enige kandidaat afhaakte.

Sindsdien is de ambtelijke topfunctie ingevuld door tijdelijke krachten. Tot de aanstelling van Meijer ligt de functie van algemeen directeur in handen van Jan Willem Kradolfer en vervult bestuursadviseur Erdo Smit ook de rol van gemeentesecretaris.

Verbinding

Bij de zoektocht naar een gemeentesecretaris/algemeen directeur was de gemeente Enschede naar ‘kandidaten met een jonge geest, met lef en innovatief vermogen’. En iemand die voor verbinding kan zorgen in de ambtelijke organisatie, waar het in de directie de afgelopen jaren nogal onrustig was.

De keuze is volgens de gemeente op Meijer gevallen vanwege zijn ruime bestuurlijke ervaring in het bedrijfsleven en bij non-profit organisaties. ‘Ook heeft hij brede maatschappelijke ervaring als persoon en als leider’, aldus een persverklaring. ‘Hij weet op een prettige manier, in verbinding met mensen, zijn visie helder neer te zetten.’

Fusiebegeleider

Meijer wil inhoudelijk nog niet reageren op zijn nieuwe functie. Wel zegt hij met een goed gevoel afscheid te nemen van het Orkest van het Oosten dat vermoedelijk al per 1 juli fuseert met het Gelders Orkest. „Mijn taak was het om dat fusieproces te begeleiden en dan ruimte te maken voor een externe directeur die de nieuwe organisatie gaat leiden.”

Twee maanden geleden trad collega-directeur van het Gelders Orkest Wiebren Buma al terug. „Beide orkesten staan er nu financieel goed voor en zijn klaar voor de toekomst. Het fusieproces was niet altijd makkelijk maar grote problemen zijn er niet geweest. Als ik zie hoe moeizaam fusies in de praktijk vaak verlopen, dan beschouw ik dat als een compliment aan beide organisaties.”

In samenwerking met indebuurt Enschede