Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Oud-cliënten zonder zorg weer terug bij 't Polböske

AUDIOENSCHEDE - Zorgboerderij 't Polböske moest precies een maand geleden sluiten, tot groot verdriet van de cliënten. Inmiddels doen ze er alles aan om terug te keren naar eigenaar Jef, en gaan 'gewoon' weer met hem op vakantie.

Volgens de Inspectie Jeugdzorg zou hun veiligheid in het geding zijn. Maar inmiddels zijn sommige cliënten al weer terug bij eigenaar Jef Enkelaar, terwijl een ander in een gesloten inrichting terechtkwam. "Voor het resolute ingrijpen hebben meerdere cliënten een hoge prijs betaald", zegt Andries Melchers van de raad van toezicht.

Waar mogelijk proberen oud-cliënten om op creatieve wijze terug te keren naar de witte boerderij. Soms lukt dat: een van hen huurt bijvoorbeeld sinds kort zijn oude kamer. Daardoor is Jef Enkelaar niet langer directeur van een zorgboerderij, maar in plaats daarvan is hij nu huurbaas.

Betrokkenheid

Momenteel is de jongen met Enkelaar op vakantie, samen met nog eens twee oud-bewoners. Net zoals andere jaren, zij het korter. "Ik vind het mooi dat Jef de jongens opnieuw meeneemt. Dat zegt iets over zijn betrokkenheid", zegt vader Jeroen van der Tuuk, wiens zoon ook mee is op vakantie. "Hij is bij Jef op zijn plek, in tegenstelling tot de instellingen waar hij eerder zat. De afgelopen tijd heeft Jef ook altijd hulp geboden als mijn zoon hem daarom vroeg." TV Enschede Fm sprak met Jeroen van der Tuuk. Beluister dat fragment hierboven terug.

Gesloten instelling

Quote

Hij is bij Jef op zijn plek, in tegenstelling tot de instellingen waar hij eerder zat

Jeroen van der Tuuk

Het lukt niet alle oud-bewoners van 't Polböske om met de veranderingen om te gaan. Een jongen met psychische problemen woont momenteel op een crisisplaats in een gesloten instelling, omdat hij na zijn vertrek uit Enschede terugkeerde naar zijn ouderlijk huis maar daar onhandelbaar werd.

Een ander woont weer bij zijn ouders in Enschede en krijgt ambulante zorg van een oude bekende: een voormalig pedagogisch medewerker van 't Polböske die sinds de sluiting voor een andere zorginstelling werkt.

Gesteund door berichten

Enkelaar houdt het kort, omdat hij wil genieten van een rustige vakantie met 'zijn jongens'. "Ik blijf me verantwoordelijk voelen en begrijp nog steeds niet waarom alles zo snel en rigoureus is aangepakt. Maar ik voel me ook gesteund door alle berichten van ouders, bewoners en oud-bewoners. Dat doet me heel veel."

  1. Dit zijn de plannen voor het gezamenlijke Twentse Poppodium
    Video

    Dit zijn de plannen voor het gezamenlijke Twentse Poppodium

    ENSCHEDE/HENGELO - De colleges van Hengelo en Enschede hebben dinsdag gezamenlijk besloten geld vrij te maken voor een Twents Poppodium. Het poppodium gaat per 1 maart 2018 van start en wordt gefinancierd door de 2 steden. Waar vroeger 2 podia (Metropool en Atak) elkaar beconcurreerden, wordt het nu één geheel. Hengelo is de pop-rockstad, voor Enschede wordt gericht geprogrammeerd voor bijvoorbeeld electropop en dance. Er zijn straks 7 podia beschikbaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede