Volledig scherm
Enschede 201805 Mevr Ebberink - Vonk 109 jaar oudste inwoonster van Enschede en Overijssel editie:Alle Foto Reinier van Willigen © Reinier van Willigen

Oudste inwoner van Enschede (en Overijssel) wordt vandaag 110 jaar

De Enschedese Mathilde Elisabeth Agatha Ebberink-Vonk viert deze dinsdag haar 110de verjaardag. Ze is de oudste inwoner van Overijssel. Slechts twee vrouwen in Nederland zouden nog ouder zijn dan zij. Dinsdagmorgen is er in het restaurant van De Posten een aubade voor haar. Later op de middag komt burgemeester Onno van Veldhuizen op visite.

Vorig jaar vertelde de Enschedese nog tegen deze krant: “Oud worden is niet moeilijk. Je moet je niet te veel zorgen maken.” Dat betekent elke dag de krant doornemen, de puzzel doen en af en toe een spelletje bridge en een borrel, jonge jenever van Eelaart.

Haar man is in 1985 overleden op 75-jarige leeftijd. Sindsdien woonde ze alleen; tot haar 98ste zelfs nog zelfstandig. Met haar man runde ze aan de Oldenzaalsestraat een winkel in bedrijfs- en vakkleding. Twee van haar zes kinderen zijn al gestorven. Ook haar eigen broers en zussen zijn er inmiddels niet meer.

Rolstoel

Sinds twee jaar zit de Enschedese - roepnaam ‘Til’ - in een rolstoel, nadat ze bij een val een arm brak en niet meer kon leunen op haar rollator. Maar de doofheid speelt haar het meest parten, zegt haar 71-jarige zoon Jan Ebberink (71). “We zeiden pas nog tegen elkaar: als we zo oud kunnen worden, dan tekenen we ervoor.”

Dat ze één van de oudste inwoners van Nederland is stemt haar vrolijk, maar zegt haar weinig. “Ach het zal wel.”

In samenwerking met indebuurt Enschede