Volledig scherm
In Gronau gaat het paasvuur op de Schützenplatz aan de Kaiserstiege gewoon door. © Robin Hilberink

Paar kilometer over de grens bij Enschede brandt het paasvuur midden in de woonwijk

GRONAU - Honderden mensen verzamelen zich zondagavond, vlak voor zonsondergang, rond de verzengende hitte van het paasvuur op de Schützenplatz in Gronau. 

Terwijl in Enschede alle paasvuren zijn afgelast, gaat een paar kilometer verder op het braakliggende terrein aan de Kaiserstiege het vreugdevuur met enkele maatregelen gewoon door.

Brandweer naar Gildehaus

Met veiligheidslint is een strook van tien meter rondom het paasvuur afgezet. Een lid van de organiserende schuttersvereniging bestuurt een graafmachine waarmee de brandende stapel in bedwang wordt gehouden. 

De Gronause brandweer had een oogje in het zeil moeten houden, maar die moest assistentie verlenen bij de veenbrand bij Gildehaus. De rookwolken van die natuurbrand zijn in de verte te zien. 

Volledig scherm
In de verte zijn de rookwolken van de veenbrand bij Gildehaus te zien. De Gronause brandweer is niet bij het paasvuur aanwezig om bij de natuurbrand te assisteren. © Robin Hilberink

Peter Werner van Jungschützverein Schöttelkotterhook Tiekerhook legt uit dat er vooraf goed is nagedacht over het paasvuur in Gronau. „We hebben overleg gevoerd over het wel of niet laten doorgaan. Maar we zitten hier middenin een woongebied. Als we aan de rand van het bos een vuur zouden ontsteken, dan zou dat anders zijn. Bovendien, het paasvuur zoals wij dat in Gronau kennen is veel kleiner dan op het platteland in Nederland.”

Watertank paraat

Volgens Werner gelden in Gronau wel voorschriften. „Wat betreft de afstand tot de huizen en het publiek, bijvoorbeeld. En we mogen niet zomaar al het hout verbranden. Normaal gesproken is de brandweer er ook bij, maar toen ze naar Gildehaus moesten hebben we zelf een tractor met een grote watertank geregeld die paraat staat. Vooraf is het paasvuur wel gecontroleerd door de brandweer.”

Het paasvuur verloopt voorspoedig. Werner kijkt tevreden terug, maar is wel moe. De schuttersleden zijn bij het aanbreken van tweede paasdag al twee dagen in touw. „Ook ’s nachts, want een van de voorschriften is dat we het paasvuur bewaken, zodat niemand het aansteekt.”

In samenwerking met indebuurt Enschede