Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Paarden Military nu allemaal in galop: 'maar zondag opnieuw keuring'

AudioBOEKELO - Tijdens de traditionele woensdagkeuring van de Military Boekelo kregen alle 77 paarden groen licht voor deelname aan de eerste wedstrijddagen. Of ze kunnen meedoen aan het afsluitende springparcours moet nog blijken. Zondag, op de ochtend na de intensieve crosscountry, krijgen ze opnieuw een gezondheidskeuring.

Tijdens de traditionele keuring van woensdag werden 77 paarden van top tot teen bekeken. De verschenen paarden waren allemaal 'fit to compete' volgens het oordeel van de deskundige jury en de aanwezige dierenartsen. 

De paarden zijn deelnemers van de dressuurdagen op donderdag en vrijdag. Een dag later, op de drukke Military-zaterdag, is het tijd voor de indrukwekkend crosscountry. Een intensive wedstrijd. Niet voor niets moeten de paarden de ochtend erna opnieuw door de keuring. „Zondag moeten ze nog springen op het afsluitende springparcours. Daarom wordt bekeken of ze na het lopen van de cross nog steeds gezond zijn”, vertelt woordvoerder Dirk Stuip van de Military. 

Hartafwijking

Quote

Ooit kwam tijdens een keuring aan het licht dat een paard een hartafwij­king had

Dirk Stuip

Wedstrijdpaarden krijgen tegenwoordig intensieve medische begeleiding. De paarden worden niet alleen bekeken tijden wedstrijdkeuringen, ruiters bezoeken ook geregeld de dierenarts met hun paard. „De begeleiding van sportpaarden heeft zich de laatste jaren ontwikkeld. Ooit, lang geleden, kwam tijdens een keuring op de Military aan het licht dat een paard een hartafwijking had. Dat zou nu echt niet meer voor kunnen komen.”

Stuip is blij dat alle paarden door de eerste keuring kwamen. Was de algehele fysieke gesteldheid van een paard niet in orde geweest, dan was deelname uitgesloten. „Het paard gaat dan terug naar de stal. Als er iets geconstateerd is wordt het paard hiervoor behandeld door de dierenarts.”

Radio

1Twente sprak woordvoerder Dirk Stuip van de Military Boekelo op de radio. Beluister het fragment hieronder. 

Keuring

Bekijk de beelden van de eerste keuring van woensdagmiddag in onderstaande video. De paarden werden van top tot teen bekeken en moeten een heen en weer draven aan de hand van hun ruiter. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede