Volledig scherm
Overzicht van het Wilminkplein © Lars Smook

Pleinwacht Wilminkplein in Enschede wordt wegbezuinigd

ENSCHEDE - Twee jaar eerder dan verwacht moet de pleinbeheerder van het Wilminkplein in Enschede stoppen. 

Niet omdat er geen sprake meer is van overlast op het plein voor het Wilminktheater, maar omdat de gemeente vanwege de financiële tekorten geen budget meer kan vrijmaken.

Aanpak niet gereed

Het contract met de pleinwacht loopt nog tot en met eind december 2019 en wordt dus niet verlengd. De 30.000 euro die jaarlijks voor de werkzaamheden zijn uitgetrokken is na de jaarwisseling niet meer beschikbaar. Het college baalt dat zij dit besluit moet nemen, omdat ‘de aanpak van de overlast en ongewenste activiteiten op het Wilminkplein dan nog zeker niet gereed’ is. 

In 2014 aangesteld

De beheerder werd in 2014 aangesteld als een van de vele maatregelen in de strijd tegen overlast van hanggroepen en drugshandel. Al sinds de opening van het stadsplein wordt het geteisterd door overlastgevende groepen. Er geldt al jaren een samenscholingsverbod.

Eerder was er ook al sprake van dat de pleinbeheerder moest stoppen vanwege budgetproblemen. Toen wist het college een oplossing te vinden binnen het potje van stadsdeelbeheer. Mocht de overlast de komende jaren weer toenemen, dan zal het college overwegen om opnieuw een pleinwacht aan te stellen.

In samenwerking met indebuurt Enschede