Volledig scherm
De Cronjéstraat. Het tweede huis van rechts, was het huis van het vluchtelingengezin. © Frank Timmers

Politie onderzoekt inbraak in vluchtelingenwoning Dolphia

ENSCHEDE - Er is ingebroken in de woning in Dolphia waaruit begin deze maand een vluchtelingengezin vluchtte na te zijn belaagd. De politie is bezig met forensisch onderzoek. Intussen heeft de raadsfractie Groep Versteeg vragen aan het college van B en W gesteld over het gedrag van het gezin dat al eerder aanleiding zou zijn geweest voor een verhuizing binnen Enschede.

De inbraak in de woning aan de Cronjéstraat heeft tussen zondagmiddag 12.00 uur en maandagochtend kwart voor negen plaatsgehad. De politie zegt nu óók met  onderzoek naar deze inbraak bezig te zijn. Het onderzoek naar de mishandeling van het vluchtelingengezin loopt nog. Er zijn geen ontwikkelingen te melden.

Dinsdag 7 mei kwam volgens bronnen een groep van vijftien mannen waarvan sommigen met stokken verhaal halen bij de woning van het Syrische gezin dat sinds een maand of vier in de wijk woont. De ouders zouden in het bijzijn van hun kinderen zijn mishandeld. Het gezin heeft daarop elders onderdak gezocht. Aan het incident is een ruzie tussen spelende kinderen vooraf gegaan.

Raadsvragen

Het is onjuist dat het Syrische gezin eerder als overlastgevers uit de wijk Pathmos moest vertrekken. Dat blijkt uit antwoorden van Vluchtelingenwerk Nederland naar aanleiding van raadsvragen hierover aan het college van B en W in Enschede. Het gezin heeft daar niet gewoon, maar alleen de vader.

De eenmansfractie Groep Versteeg heeft maandag schriftelijke vragen ingediend. Versteeg vraagt onder meer of het college van B en W ervan op de hoogte is „er in de vorige woonomgeving van het gezin sprake is geweest van incidenten n.a.v. ervaren overlast met spelende kinderen?” Desgevraagd verwijst fractievoorzitter Erwin Versteeg naar aanwijzingen op social-media, vooral reacties op Facebookaccounts van Tubantia en RTV Oost.

Overlast

Rond het zogenoemde Eendenpark in Pathmos waar de overlast moet hebben plaats gehad, gaat echter bij niemand een lichtje branden. Een vrouw die er al vijftig jaar woont, weet van niets, noch de beheerder van de gemeente die Pathmos in portefeuille heeft. „Over het algemeen zijn de allochtonen netter dan de Nederlanders”, zegt een andere vrouw die er ook al geruime tijd woont.

Vluchtelingenwerk Nederland verschaft opheldering. De vader van het gezin heeft een kamer op Pathmos gehad. Toen vrouw en kinderen in het kader van gezinshereniging over kwamen, trokken ze in de woning in Dolphia. Er kan volgens Vluchtelingenwerk dus op Pathmos geen overlast van het gezin zijn geweest.

In samenwerking met indebuurt Enschede