Volledig scherm
© Frans Nikkels

Politie staakt onderzoek: gedumpte varkenskoppen bij terrein azc Enschede blijven mysterie

ENSCHEDE - De politie heeft het onderzoek naar de veertien gedumpte varkenskoppen bij het beoogde azc-terrein gestopt. Er zijn geen aanknopingspunten meer wie er achter deze daad zit.

Dat zegt de politie, die de afgelopen tijd onderzoek heeft gedaan naar de actie, die vrijwel zeker een protest was tegen de komst van een azc bij het Eschmarkerveld. „We hebben de herkomst van de koppen kunnen achterhalen, maar daar loopt het spoor verder dood. En als niemand gaat praten, die van deze actie iets weet, dan houdt het op. Het onderzoek is gestopt”, bevestigt woordvoerder Chantal Westerhoff.

Koppen gestolen bij bedrijf
Het bedrijf waar de koppen vandaan komen wil ze niet noemen. Ze zegt echter dat het vaststaat dat het bedrijf niets te maken heeft het dumpen van de koppen. Ze zijn daar door onbekenden gestolen.

Identificatienummers
Op 25 november werden de koppen aangetroffen bij het terrein waar Enschede een asielzoekerscentrum wil bouwen voor zeshonderd vluchtelingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was onder meer ingeschakeld om de herkomst te achterhalen. Dat was mogelijk door identificatienummers op de slacht- en oormerken die de varkens nog in hadden.

Veiligheid kinderen
Meteen na de vondst werd, ook door de politie, de link gelegd met het verzet tegen de komst van het azc. Die aankondiging is met name in de wijk Dolphia niet goed gevallen. Veel buurtbewoners vrezen voor de veiligheid van hun kinderen, zeggen ze.

Symbolisch protest
In de laatste twaalf jaar zijn in Nederland varkenskoppen vaker gebruikt als symbolisch protest tegen de islam of vluchtelingen van islamitische afkomst. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Amsterdam na de moord op Theo van Gogh (2004), in Ede (2009) en bij een moskee in Geleen in 2013.

In samenwerking met indebuurt Enschede