Volledig scherm
PREMIUM
Onder meer dit schilderij uit de lopende tentoonstelling van het Rijksmuseum over familieportretten werd door Facebook geweigerd. Het gaat om een portret van gravin Sophia, de vrouw van stadhouder Ernst Casimir van Nassau van Friesland. Ze had negen kinderen. Vijf daarvan zijn op jonge leeftijd overleden. © foto rijksmuseum twenthe

Rijksmuseum Twenthe boos op Facebook: kunst met blote borsten verwijderd

Het Rijksmuseum Twenthe heeft genoeg van het naaktverbod van Facebook. Beeldmateriaal van het museum werd de afgelopen maanden herhaaldelijk geweigerd, omdat Facebook vindt dat er te veel bloot op te zien is.

Quote

De censuur van Facebook heeft absurde vormen aangenomen. Juist de mooiste werken uit onze collecties kunnen we niet meer gebruiken in onze promotie

Karin Jongenelen, woordvoerder Rijksmuseum Twenthe

„De censuur van Facebook heeft absurde vormen aangenomen”, vindt woordvoerder Karin Jongenelen. „Als museum kunnen we eigenlijk geen kant meer op. Het is nu eenmaal een gegeven dat op veel historische schilderijen bloot te zien is. Juist de mooiste werken uit onze collecties kunnen we nu niet meer gebruiken in onze promotie.”

De noodkreet van het Rijksmuseum sluit aan bij de actie van de Vlaamse musea eerder dit jaar. Die beklaagden zich gezamenlijk over de preutsheid van Facebook. Die leidde er in België onder meer toe dat het beroemde schilderij De Kruisafneming van Rubens werd verwijderd. Ook in Enschede was het een schilderij van Rubens dat het museum voor de eerste keer confronteerde met de Facebook-censuur.

„Het was het grote beeld voor onze grote tentoonstelling met Vlaamse meesters, uiteraard met een blote vrouw. Maar Facebook was onverbiddelijk. Net als de Nederlandse Spoorwegen trouwens. Die weigerden de billboards van onze tentoonstelling voor hun stations.”

In samenwerking met indebuurt Enschede