Rijksmuseum Twenthe zoekt naar erfgenamen mogelijke roofkunst

VideoENSCHEDE - Van de 172 kunstwerken in Nederlandse musea die besmet zijn door de oorlog, bevinden zich er twee in het Rijkmuseum Twenthe. De museumleiding hoopt nog steeds dat de rechthebbenden zich melden. "Dan pas kan dit boek definitief dicht."

Diep in de krochten van het museumdepot wijst Paul Knolle op een kast met porselein. Tientallen kopjes, borden en schotels in Delfts blauw staan achter glas. Al 73 jaar. Hoe verleidelijk de historische collectie ook is, sinds 1945 heeft het museum er nooit iets mee gedaan. "De verzameling is niet van ons, en ook niet van het Rijk. Tot er zich alsnog iemand bij ons meldt, blijven we er als museum vanaf."

  1. ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinterhoorn leeft
    PREMIUM
    Video

    ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinter­hoorn leeft

    ENSCHEDE - Midwinterhoornblazers merken dat de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed de traditie goed heeft gedaan. Het vooral in de grensstreek bespeelde instrument kreeg in 2013 al die status, maar ook het bouwen van de midwinterhoorn is sinds dit jaar opgenomen op de Nationale Inventaris. De Twentse clubs zien dat terug in hun ledenaantal: “We zijn stabiel. Deze traditie heeft toekomst.”

In samenwerking met indebuurt Enschede