Volledig scherm
PREMIUM
Solar team twente © Jerome Wassenaar

Roemloze aftocht begin van einde voor Solar Team Twente?

beschouwingENSCHEDE - Met de wereldtitel in zicht strandde Solar Team Twente gisteren in Australië. De peperdure zonneauto belandde op de kop in de greppel: einde World Solar Challenge, einde droom. Wat betekent dat voor de toekomst van het miljoenenproject?

Dikke tranen rolden gisteren door de kurkdroge Australische woestijn, nadat Solar Team Twente de gouden missie noodgedwongen moest staken. Het  studententeam wilde met de kleinste, snelste én duurste Twentse zonnewagen uit de historie o zo graag afrekenen met een jarenlang trauma. Al bijna 15 jaar proberen slimme studententeams de snelste zonnewagen ter wereld te bouwen. Nooit won een Twentse ploeg - gelieerd aan de UT - die race. Deze keer moest en zou het gebeuren. 

En toen ging het mis, op een roemloos stuk asfalt middenin de verlaten, roodbruine woestijn buiten Coober Pedy. 2.300 kilometer lang had het Twentse team glansrijk op kop gelegen, dwars door de ruige outback van Australië. In een fractie van een seconde was het gebeurd. Windvlaag, berm, greppel:  einde wedstrijd, einde missie.

(tekst gaat verder onder video)

Begin van het einde?

De vraag die nu opdoemt: is dit het begin van het einde? Het team ligt namelijk onder een vergrootglas. De kosten voor de zonnewagen zijn hoog, de uiteindelijke resultaten (zeker op de weg zelf) niet groots en bij de duurzaamheid van het project kunnen vraagtekens worden gezet. 

In samenwerking met indebuurt Enschede