ENSCHEDE - Muhammed Sariakçe, met zijn ouders Fatma en Salih - hun rolstoelbus is met illegaal vuurwerk opgeblazen.
Volledig scherm
ENSCHEDE - Muhammed Sariakçe, met zijn ouders Fatma en Salih - hun rolstoelbus is met illegaal vuurwerk opgeblazen. © Robin Hilberink

Rolstoelbus Enschedeër Muhammed (20) mogelijk bewust opgeblazen

ENSCHEDE - De rolstoelbus van de familie Sariakçe uit Enschede is zaterdagavond met een zwaar explosief vernield. De familie concludeert uit verklaringen van ooggetuigen dat de bus een bewust doelwit was. De vermoedelijke dader ging er op een scooter vandoor.

De bus heeft de familie in bruikleen van de gemeente Enschede, zegt moeder Fatma Sariakçe. Haar gehandicapte zoon Muhammed Safa Sariakçe (20), die is gekluisterd aan zijn elektrische rolstoel, wordt daarmee naar activiteiten gebracht. „Er wordt in Stadsveld de laatste tijd wel vaker zwaar vuurwerk afgestoken”, zegt Fatma. „Maar dit keer leek het veel erger dan vuurwerk, het leek wel of er een bom afging. Zo’n hevige knal, ongelooflijk. Twee keer, twee lichtflitsen. Het voelde als een aardbeving, ik ben meteen naar buiten gerend. De voorkant van de rolstoelbus was compleet vernield. Een buurvrouw vertelde me dat er heel bewust iets naar de bus is gegooid.”

Kwaad en verdrietig

Wie dit op zijn geweten heeft, kan Fatma onmogelijk zeggen. „Ik kan echt niemand aanwijzen. Het zou ook heel erg zijn als ik iemand beschuldig en die heeft het niet gedaan. Maar van mij mag degene die dit gedaan heeft zelf onder een bus komen.” Ze vindt het vooral erg voor Muhammed, die nu geen kant op kan. „Hij is kwaad en verdrietig. Maar ook erg geschrokken. Hij heeft de rest van de nacht geen oog meer dicht gedaan.” Om naar zijn dagbesteding te gaan zal Muhammed, die de havo heeft afgerond, een beroep moeten doen op een taxi.

De oudste zoon Enes Sariakçe is politiek actief in de gemeenteraad van Enschede voor Denk. „Ik weet niet of dat een aanleiding kan zijn”, zegt Fatma. „Enes woont al helemaal niet meer thuis.” De fractievoorzitter van Denk meldde zelf op twitter dat dit ‘opnieuw een voorbeeld is van illegaal vuurwerk in de wijk Stadsveld.’ Hij meldde 1 september al bij de politie dat in de wijk Stadsveld herhaaldelijk zwaar, ilegaal vuurwerk werd afgestoken. „Misschien is deze laffe daad een reactie op die opmerkingen van mij”, zegt Enes, die het weekeinde voor een partijtraining in Apeldoorn was. „Het lijkt niet zo maar kattenkwaad, maar een bewuste keuze om de bus te raken. Het komt extra hard aan dat ze iemand willen treffen die het toch al moeilijk heeft. Ik hoop dat de politie met behulp van camerabeelden de verantwoordelijken weet te pakken.” 

Onderzoek

De politie heeft zaterdagavond de bus afgesleept voor nader onderzoek. De carrosserie is zwaar beschadigd, net als de voorruit. De brandweer heeft nog moeten blussen. De familie heeft aangifte gedaan van vernieling, die aangifte moet maandag op het bureau nog worden ondertekend. Hoe het verder gaat weet Fatma niet. „Maar ik ben bang dat Muhammed voorlopig niet naar rolstoelhockey kan, zijn favoriete sport.” 

De bus
Volledig scherm
De bus © News United | Dennis Bakker
Sporen van de vernieling op de plek waar de rolstoelbus stond. FOTO: Robin Hilberink
Volledig scherm
Sporen van de vernieling op de plek waar de rolstoelbus stond. FOTO: Robin Hilberink © Robin Hilberink
  1. In kaart: Hoe hard is jouw gemeente getroffen door het coronavirus?

    In kaart: Hoe hard is jouw gemeente getroffen door het coronavi­rus?

    Eind februari werd de eerste coronapatiënt van Nederland geconstateerd. Sinds die tijd is het aantal bekende besmettingen in Nederland hard gestegen. Op onderstaande kaart vind je het aantal besmettingen per 100.000 inwoners van iedere gemeente. Daarnaast vind je een grafiek met het verloop van het aantal besmettingen in jouw gemeente. De kaart en grafiek worden een keer per dag bijgewerkt op basis van de RIVM-cijfers.

In samenwerking met indebuurt Enschede