Volledig scherm
BORNE - Leo Koet die is overleden als gevolgen van het werken met PX10. © Emiel Muijderman

Ruim 1000 klachten, slechts 7 schadevergoedingen: slachtoffers PX10 staan in de kou

ENSCHEDE/BORNE - Defensie heeft de afgelopen jaren in zeven gevallen een schadevergoeding uitgekeerd voor het werken met het giftige schoonmaak- en onderhoudsmiddel PX10. De hoogte van de uitkeringen aan de oud-militairen of hun nabestaanden maakt het ministerie niet bekend.

Leo Koet uit Borne was een van hen. De nabestaanden vertellen morgen in deze krant dat ze de strijd om een vergoeding uiteindelijk na meer dan tien jaar hebben gewonnen. Ze konden er een zomerhuisje in zijn geliefde Zeeland van kopen.

Koet werkte jarenlang met PX10 op een legerbasis in Duitsland. Defensie gebruikte sinds midden jaren 50 het middel PX10 voor de schoonmaak en het onderhoud van wapens. Tot 1985 bevatte dat het kankerverwekkende benzeen. Ruim 1.500 medewerkers met klachten meldden zich in het eerste decennium van deze eeuw bij het meldpunt PX10.

Nu blijken er slechts zeven vergoedingen te zijn toegekend en lopen er nog 156 schadeclaims, waarvan de meeste worden behandeld door jurist Jan de Bruin van Claimzorg Letselschade in Den Haag. Hij vertelt dat ze allemaal door Defensie zijn afgewezen en dat hij daartegen bezwaar heeft aangetekend.

De behandeling van dat bezwaar is op zijn verzoek tijdelijk aangehouden. De Bruin heeft de afgelopen twee jaar dieper onderzoek gedaan naar het gebruik van en de kennis over PX10 bij Defensie. Als dat in januari klaar is, pakt hij de bezwaarprocedure weer op.

Hij is ervan overtuigd dat Defensie bij de afwijzing zal blijven. „Het nieuwe rapport dient vooral om na de afwijzing de rechter ervan te kunnen overtuigen dat Defensie wel degelijk aansprakelijk is”, zegt hij. De Bruin schat in dat er de komende tijd nog zestig claims bij zullen komen.

Aansprakelijk

Defensie erkende aanvankelijk aansprakelijkheid, maar kwam daar na een onderzoek door het RIVM op terug. Volgens het RIVM ‘is het bijna uitgesloten dat Defensiepersoneel acute myeloïde leukemie of aanverwante vormen van kanker heeft gekregen door te werken met PX10’.

De letselschadespecialist zegt dat de meeste mensen die hij bijstaat komen uit Noord Holland, Zeeland en Twente. De Bruin was de eerste die Defensie aansprakelijk stelde voor ziekte door werken met PX10. Hij geeft de strijd niet op en stelt dat het RIVM-onderzoek niet deugt.

Leo Koet had een andere advocaat in de arm genomen en boekte succes, waarvan hij echter amper heeft kunnen genieten. Zaterdag in de bijlage bij deze krant zijn verhaal. 

Volledig scherm
BORNE - Leo Koet die is overleden als gevolgen van het werken met PX10. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede