Volledig scherm
© Frans Nikkels

Scoutingclubs in Enschede vragen de politiek om hulp

ENSCHEDE - Scoutingverenigingen in Enschede zijn bang dat de nieuwe subsidieregels voor jeugdverenigingen vooral kleinere verenigingen de kop kosten en dat daarmee ook de pluriformiteit van de scouting in Enschede in het geding komt.

In de stedelijke commissievergadering uitten twee vertegenwoordigers van de Enschedese scoutingclubs maandagavond hun zorgen. Voorheen was de subsidie voor jongerenverenigingen (waaronder de scouting, maar ook de Christelijke Jeugd Organisatie en De Kajuit) vooral gebaseerd op de huisvestingskosten. Vanaf 2020 wil het college de hoogte van de subsidie, net als bij sportverenigingen, vooral baseren op het aantal betalende jeugdleden tot 23 jaar dat woonachtig is in Enschede.

Huisvestingskosten

Geen gekke gedachte, zei Marc Hulshoff namens de scouting. "Maar de huisvesting van scouting kan je niet vergelijken met sportclubs", voegde hij eraan toe. Die moet aan allerlei eisen voldoen en is daarom duurder. Hulshoff pleit voor een combinatieregeling van huisvestingskosten en een bijdrage voor jeugdleden. Wethouder Eerenberg antwoordde dat het college principieel voor de nieuwe vorm kiest. "We stimuleren verenigingen om zo veel mogelijk jeugdleden te hebben. En als de huisvestingskosten te hoog zijn, stimuleren we verenigingen zo misschien wel om meer samen te werken."

Ondanks vragen vanuit verschillende fracties is het nog onduidelijk of er een motie komt waarmee wordt opgeroepen om de regeling bij te stellen. Eerenberg heeft de fracties beloofd om nog aanvullende informatie aan te leveren. Volgend jaar worden scoutingclubs die nadelige financiële gevolgen hebben door de nieuwe subsidie, eenmalig gecompenseerd. De wethouder stelt voor om de uitwerking van het nieuwe beleid af te wachten en eventueel in 2020 bij te stellen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede