Solar Team Twente nog steeds aan kop na tweede racedag in Australië

videoENSCHEDE/ALICE SPRINGS - Het Solar Team Twente gaat na de tweede racedag nog steeds op kop in de Bridgestone World Solar Challenge Tour in Australië. Het Twentse studententeam en hun zonneauto RED E heeft nu 1400 kilometer afgelegd en een voorsprong van twintig minuten op de nummer twee, het team van Vattenfal uit Delft.

De Twentse zonneauto startte zondag als vijfde maar greep als snel de eerste plek in het klassement. Tijdens de tweede racedag verliep alles soepel voor het Solar Team Twente en kwam de auto tot iets voor Alice Springs, in het midden van Australië. “We rijden onze eigen race en dat gaat goed. Alleen bij de verplichte stops komen we de andere teams tegen en weet je wie er tweede en derde liggen”, reageert raceleider Annelies Dekker. 

Het Twentse team wordt gevolgd door nummer twee Vattenfal Solar Team uit Delft. Het Belgische Agoria Solar Team maakt de huidige top drie na de tweede etappe van de race compleet. Het Solar Team loopt op dit moment 53 minuten voor op de winnende tijd van Delft bij de laatste editie van de zonnerace in 2017. 

Volledig scherm
Zonneauto RED E in actie. © Martina Ketelaar

Aanpassen aan weersomstandigheden

Volgens het team zijn de weersomstandigheden in Australië momenteel goed. “De zon schijnt al twee dagen volop. Dit zorgt voor veel inkomsten vanuit het zonnepaneel. Aan het einde van de racedag veranderde de weerssituatie licht. De eerste wolken verschenen aan de hemel. Solar Team Twente past de strategie hier voortdurend op aan en morgen wordt duidelijk hoe het team hiermee omgaat.”

Het Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Zonneauto RED E werd in Twente ontwikkeld en weegt maar 160 kilo. Samen met meer dan veertig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. Aan de Challenger Race - de klasse waarin de Twentse auto rijdt - doen in totaal 27 teams mee.

Bekijk hieronder een video van de Twentse zonneauto in actie:

In samenwerking met indebuurt Enschede