Volledig scherm
Wijnand Fidder is mindervalide. Hij laat zien dat de nieuwe oversteek (bij de nieuwe fietsenstalling) aan de noordzijde van station Enschede niet rolstoelvriendelijk is. © Lenneke Lingmont

Sorry, mindervaliden in Enschede moeten even omrijden

ENSCHEDE - De nieuwe fietsenstalling aan de noordkant van het station in Enschede is klaar voor gebruik. De nieuwe verkorte route van de stalling naar het perron ook. Reden genoeg voor wethouder Hans van Agteren en Jan Mulder, regiodirecteur van ProRail, om eerder deze week flink reclame te maken voor de nieuwe faciliteiten. Niet iedereen is echter zo blij.  En Wijnand Fidder (foto) laat zien waarom niet. 

Het steekt Bert Hassink, voorzitter van de WMO-commissie Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Beschikbaarheid, dat de opgang naar het perron een trap is. Buurtbewoners en Hassink constateren dat mensen die slecht ter been zijn een flink stuk moeten omrijden om op de perrons te komen. Dat hoort niet, vindt Hassink. Hij gaat de zaak bepreken in de WMO-raad.

Omrijden

Hassinks BTB-commissie ziet erop toe dat openbare gebouwen makkelijk te betreden zijn voor mindervalide mensen. "In mijn advies aan ProRail en de gemeente is gesproken over een helling voor het station. Ze zouden ermee aan de slag gaan." De gemeente Enschede zegt dat is gekeken naar een oplossing, maar omdat de trap wordt gezien als doorgang voor gebruikers van de stalling moeten rolstoelers en andere mindervaliden omrijden.

Ook ProRail laat weten dat er geen plannen liggen om iets te doen aan de trap. "Mensen die mindervalide zijn hebben altijd al gebruikgemaakt van de andere ingangen", aldus woordvoerder Aldert Baas.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede