De nieuwe Lifeliner 5, traumahelikopter speciaal ingericht voor patiënten besmet met het coronavirus.
Volledig scherm
De nieuwe Lifeliner 5, traumahelikopter speciaal ingericht voor patiënten besmet met het coronavirus. © Radboud UMC

Speciale ‘corona-heli’ landt bij MST in Enschede

ENSCHEDE De nieuwe traumahelikopter die speciaal is ingericht om intensive care-patiënten snel te kunnen vervoeren is zaterdag gespot boven Enschede. De Lifeliner 5, die sinds deze week in de lucht is, vervoert vooral slachtoffers van corona naar verschillende ziekenhuizen. In het Medisch Spectrum Twente in Enschede en bij Ziekenhuisgroep Twente in Almelo worden voortdurend nieuwe coronapatiënten uit Brabant opgevangen.  

De traumahelikopter heeft een team aan boord in volledig beschermende kleding, om niet geïnfecteerd te raken met het virus. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet. De helikopter is het vijfde mobiele medische team dat actief is. Het Radboud universitair medisch centrum en de ANWB hebben deze extra helikopter mede mogelijk gemaakt. De standplaats van de heli is op dit moment Vliegbasis Volkel, een militair vliegveld in Brabant. 

De traumahelikopter die Intensive Care-patiënten met het coronavirus van ziekenhuizen in het Zuiden naar het Noorden brengt is zojuist geland in Heerenveen.

De helikopter heeft bij het VieCurie ziekenhuis in Venlo een patiënt opgehaald. Het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen vangt de patiënt op op haar IC.

Ziekenhuizen in Limburg en Brabant liggen vol en zitten aan hun maximale capaciteit. Een extra traumahelikopter is daarom dagelijks vluchten aan het uitvoeren tussen ziekenhuizen in het Zuiden en Noorden. Eerder ontvingen het UMCG en Gelre ziekenhuis in Apeldoorn al IC patiënten.
Volledig scherm
De traumahelikopter die Intensive Care-patiënten met het coronavirus van ziekenhuizen in het Zuiden naar het Noorden brengt is zojuist geland in Heerenveen. De helikopter heeft bij het VieCurie ziekenhuis in Venlo een patiënt opgehaald. Het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen vangt de patiënt op op haar IC. Ziekenhuizen in Limburg en Brabant liggen vol en zitten aan hun maximale capaciteit. Een extra traumahelikopter is daarom dagelijks vluchten aan het uitvoeren tussen ziekenhuizen in het Zuiden en Noorden. Eerder ontvingen het UMCG en Gelre ziekenhuis in Apeldoorn al IC patiënten. © René Wiegmink / ProNews

In samenwerking met indebuurt Enschede