Spoedeisende hulp MST voorbereid op oud en nieuw: “Wij kunnen het wel aan”

videoENSCHEDE - Tijdens oud en nieuw zit de spoedeisende hulp op het MST in Enschede beslist niet stil. Er komen elk jaar rond de jaarwisseling vooral slachtoffers met brandwonden binnen, maar ook mensen met oogletsel en breuken. De afdeling in het Enschedese ziekenhuis is er opnieuw klaar voor.

Het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling op de spoedeisende hulp terecht komt is al jaren stabiel volgens Stijn van Ommeren, arts op de spoedeisende hulp bij het MST. “Het is moeilijk te zeggen hoe dat kan. Ik denk dat steeds meer mensen wel vuurwerk gaan afsteken, maar dat het wat veiliger gebeurt. Mensen dragen toch vaker een veiligheidsbril en instrueren hun kinderen, maar het vuurwerk afsteken dat gaat gewoon door.”

Slachtoffers die binnenkomen op de spoedeisende hulp hoeven niet altijd het vuurwerk zelf afgestoken te hebben. “Dat wordt wel altijd gedacht”, zegt van Ommeren. “De ene helft is mensen die afsteken en de andere helft mensen die staan te kijken. Mensen die staan te kijken hebben vaak letsel door vuurpijlen, maar we zien ook veel letsel door knalvuurwerk en dat zijn dan vooral de mensen die het zelf afsteken.” In het MST zien ze dat illegaal vuurwerk de meeste en vooral zwaardere slachtoffers maakt. “Bijvoorbeeld dat er een stuk vinger wordt afgeblazen. Het zijn ook jongere mensen en die hebben daar de rest van hun leven last van”, vertelt de arts.

Alcohol

Volgens Van Ommeren is het altijd druk op de spoedeisende hulp. “Dat heeft maar deels te maken met het vuurwerk. We zien maar tien tot twaalf vuurwerkslachtoffers per oud en nieuw. Dat is helemaal niet zo veel. We zien ook heel veel alcoholgerelateerde problemen. Veel verkeersongevallen, ook vaak alcoholgerelateerd, en mensen die onvoorzichtig feestvieren. Dus het is altijd druk, onder meer met vuurwerk, maar daar zijn extra mensen voor. Wij kunnen het wel aan.”

“Wat wij graag zouden zien is dat mensen goed nadenken wat ze allemaal doen als ze vuurwerk afsteken. Dus ook als je naar vuurwerk gaat kijken, draag gewoon een veiligheidsbril. Zorg dat je niet een jas met een capuchon draagt. Let ook goed op je kinderen met wat ze doen en geef ze daarin ook goede voorlichting. Mocht er dan toch wat mis gaan met brandwonden: kleren uit en koelen. Daarna contact opnemen met de huisartsenpost of een ambulance bellen”, zegt Van Ommeren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
Stijn van Ommeren, arts op de spoedeisende hulp van het MST in Enschede. © still uit video

In samenwerking met indebuurt Enschede