Volledig scherm
PREMIUM
Huisarts Cees Jansen van de praktijk op de campus wil meer ondersteuning van Tactus. © Lenneke Lingmont

Studenten Universiteit Twente in nauw door stress en 'drank- en drugscultuur'

Steeds meer studenten van de Universiteit Twente hebben psychische problemen, al dan niet in combinatie met een verslaving. De hulpvraag is zo groot dat de huisartsenpraktijk op de campus nog meer ondersteuning wil van verslavingszorginstelling Tactus.

Quote

Ze hebben burn-outachtige klachten: angst, paniek, somberheid en concentra­tie­pro­ble­men

Saskia Schipper

Nu al houdt Saskia Schipper, praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg van Tactus met als specialisatie verslavingsproblematiek, een dag in de week spreekuur in de praktijk van huisarts Cees Jansen op de campus. Tweeënhalf jaar geleden begon ze hiermee. „Er komt zoveel werk op Saskia af. Ik wil een tweede Tactus-medewerker aantrekken”, zegt Cees Jansen.

Hij is 64 jaar en maakte nog mee dat jongeren ‘eeuwig student’ konden zijn. „Dat kan niet meer. Studenten van nu leven onder een stevige tijdsdruk. De zorgen hierover leiden tot lichamelijke klachten. Wij kunnen de psychologen bij wijze van spreken niet aanslepen.”

Saskia Schipper hoort van studenten dat een deel van hen het onderwijssysteem op de UT als stressvol en demotiverend ervaart. „De meeste andere universiteiten werken met een studiepuntensysteem. Met een bepaald aantal punten, mag je door. Hier moet je drie van de vier kwartielen halen voor een positief Bindend Studie Advies voor het tweede jaar. Ik zie studenten die hierdoor vastlopen in de studie. Ze hebben burnout-achtige klachten: angst, paniek, somberheid en concentratieproblemen. Bij naar schatting 50 procent speelt ook middelengebruik.”

In samenwerking met indebuurt Enschede