Volledig scherm
De synthesizer is bezig aan een revival. Daarom heeft de Enschedese muzikant/producer Marcel de Groot een complete theatershow opgezet rond het elektronische instrumen. Ayden de Haas is met zijn grootouders Bert de Haas en Annelies van Burg aan het kijken. © Emiel Muijderman

Synthesizerdag in Enschedees Muziekcentrum: genieten van de piepen en de kraken

ENSCHEDE - De synthesizerdag in het Muziekcentrum trok zaterdag veel belangstellenden. Zij probeerden de apparaten uit en produceerden allerlei experimentele geluiden.

In de hal van het Muziekcentrum klinkt een kakofonie aan geluiden. Het een vol en rond, het ander meer experimenteel van karakter. Voorafgaand aan theatershow ‘Van Bleep tot Hit’, die zaterdagavond voor het eerst vertoond werd, konden belangstellenden in het randprogramma kennis maken met de synthesizer.

Theaterweekend

Zaterdag viel in het Nationale Theaterweekend en het zijn daarom vooral deelnemers aan rondleidingen die de synthesizers bespelen. Ayden de Haas van tien is met opa Bert en oma Annelies naar Enschede gekomen. Ze kwamen voor de rondleiding, de synthesizers zijn een leuke verrassing, vindt oma Annelies. 

Ayden experimenteert met een kleine voorgeprogrammeerde synthesizer. Als hij eenmaal een toon heeft gevonden die hem bevalt, geeft hij de koptelefoon aan een jongeman die hem uitleg gaf over het apparaat. Ayden’s vingers glijden snel over de toetsen. „Heftig, maar mooi gedaan hoor”, luidt het oordeel.

Dubai 

Niels Moseley bouwt en verkoopt zelf synthesizers en demonstreert zaterdag een aantal van zijn apparaten. „Het is best een bijzondere, maar ook verzadigde markt”,  vertelt hij. „De meeste gebruikers zijn technisch van aard en houden niet van top-40 muziek. Ze genieten van de piepen en kraken die uit het apparaat komen.”Moseley heeft al apparaten naar Dubai, Amerika en Japan gestuurd. „In Nederland zijn steeds meer mensen op de hoogte van het bestaan van de synthesizers. Velen herontdekken het instrument. Je kan er alle kanten mee op.”

Quote

De meeste gebruikers zijn technisch van aard en houden niet van top-40 muziek

Niels Moseley, Bouwer en verkoper van synthesizers
  1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
    PREMIUM
    Column

    Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

    ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.

In samenwerking met indebuurt Enschede