Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Lars Smook

Tien jaar cel geëist voor overval op oud-ijzerhandelaar in Enschede

ENSCHEDE/ALMELO - De oud-ijzerhandelaar die op 17 november 2011 in Enschede met veel geweld werd beroofd van een aktetas met bijna 50.000 euro werd letterlijk ‘voor zijn kloten geschoten’, zoals een van de onderzoekende politieagenten opmerkte. De man die dat schot loste is Arend H. (35) aldus officier van justitie Sandra Leusink. Zij eiste vrijdagavond 10 jaar gevangenisstraf tegen de Enschedeër.

Het destijds 46-jarige slachtoffer werd ‘s morgens in alle vroegte beroofd toen hij voor zijn woning aan de Steenweg in zijn auto stapte. Twee mannen met sjaals voor hun gezicht slaan hem eerst met een honkbalknuppel in elkaar en schieten hem vervolgens neer als ze de aktetas al buitgemaakt hebben. Zijn echtgenote ziet vanuit de woning dat haar man wordt neergeschoten.

Opvallende vondst

Politiemensen vinden 3 hulzen en aan de overkant van de Steenweg een mes. Het is een opvallende vondst, het is het enige voorwerp dat niet bevroren is en moet er dus nog niet lang liggen. “Waarschijnlijk verloren door een van de daders” concluderen politiemensen en het mes wordt onderzocht. Er wordt DNA op gevonden dat ook op het linker achterportier van de auto van het slachtoffer aangetroffen wordt. Slachtoffer en getuigen geven een signalement dat overeen lijkt te komen met de omschrijving van het komische duo ‘de Dikke en de Dunne’.

DNA

Het DNA-spoor levert niets op maar daar komt verandering in als Arend H. halverwege 2018 door de rechtbank wordt veroordeeld en verplicht zijn DNA moet afstaan staan zodat het opgenomen kan worden in de databank. H.’s DNA vertoont grote overeenkomsten met dat werd aangetroffen op de plaats delict. Hij wordt in mei dit jaar aangehouden en zit sindsdien vast. Dat het een lid van de familie H. is wekt niet perse de verbazing. Al kort na de overval in 2011 gaat het gerucht dat een neef van Arend mensen zocht voor een overval waarbij een ploertendoder en een vuurwapen gebruikt zou worden. H.’s broer, zet ze naast elkaar en je hebt een tweetal dat past bij het signalement van de daders, en neef worden recent aangehouden. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ze zijn nog steeds verdachte maar het Openbaar Ministerie weet nog niet of ze ook vervolgd worden.

Telefoontaps

Een van de op grote schaal ingezette opsporingsmiddelen is de telefoontap. Vrijdagmiddag worden een aantal van die taps afgespeeld in de rechtszaal. Het zijn telefoongesprekken die Arend H. voerde vanuit het huis van bewaring met zijn ex en moeder van zijn kinderen en met zijn huidige vriendin. Voor de toevallige toehoorder draaien de gesprekken om een foto die op Facebook staat en eraf moet maar de aandachtige luisteraar vangt meer op. Zo zegt H. dat de gesprekken natuurlijk afgeluisterd worden en valt te horen dat zijn ex hem zegt “wacht maar even, dag pappa, tot over 20 jaar. De gesprekken gaan volgens officier van justitie over de overval, H. is duidelijk bang dat zijn ex informatie gaat blootgeven over zijn betrokkenheid bij de overval. De Enschedeër ontkent dat, hij zegt dat zijn ex al vaker valse aangiften tegen hem deed en hij bang was dat ze hem valselijk zou laten opdraaien voor de overval.

Niets mee te maken

“Ik heb hier niets mee te maken, ik zit al een half jaar onschuldig vast” is het standpunt van Arend H.. Dat er DNA op het autoportier werd aangetroffen kan wel kloppen. In die tijd liep hij vaak door de Floraparkstraat om zijn hond uit te laten. Altijd op zoek naar iets van waarde voelde hij dan altijd aan portieren van geparkeerde auto’s en als er een openging dan was het kijken of er iets waardevols te vinden was. De auto van het slachtoffer was hem ook wel opgevallen, “dat was wel een mooie auto.” Dat er DNA op het gevonden mes dat valt ook wel te verklaren, hij had veel messen en gaf er wel eens één van weg. Zijn advocaat Rob Oude Breuil zegt dat er zoveel vraagtekens zijn bij de zaak dat vrijspraak moet volgen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak

In samenwerking met indebuurt Enschede