De barbecue kan de schuur weer uit, maar let op de ‘coronaregels’.
Volledig scherm
De barbecue kan de schuur weer uit, maar let op de ‘coronaregels’. © Shutterstock

Tukkers die gek zijn op BBQ opgelet: voor je 't weet heb je een boete

ENSCHEDE - Dit paasweekeinde barbecueën met familie of vrienden? Het mag van de politie, maar Twentenaren die zich niet aan de ‘coronaregels’ houden, moeten rekening houden met een fikse boete. “Blijf gewoon je verstand gebruiken en denk niet alleen aan jezelf.”

Dat handhavers en politie streng optreden is inmiddels wel duidelijk. Zo werden eerder deze week drie jongens uit Twente op de bon geslingerd, omdat ze met drie personen in één auto zaten. Ook een barbecue in de achtertuin kan je duur komen te staan: de boete kan oplopen tot 400 euro per persoon.

Regels omtrent barbecueën

Personen die tot één huishouden behoren, mogen gezamenlijk barbecueën zonder restricties. Wanneer vrienden of familieleden op bezoek komen, moeten zij verplicht anderhalf meter afstand van elkaar houden. De politie houdt hier ook tijdens Pasen toezicht op. “Het is in de praktijk lastiger dan dat je denkt dus waarom zou je het opzoeken?”

Zowel politieagenten als de boa's van de gemeente mogen hiervoor een bekeuring uitschrijven. “In eerste instantie zullen we waarschuwing, maar als dat niet helpt dan kan er bekeurd worden.” Vanwege de noodverordening is samenscholing verboden. “Mensen houden zich in het algemeen goed aan de regels. We vertrouwen erop dat mensen dat blijven doen, ook nu het mooie weer voor de deur staat. Laten we dit met elkaar volhouden zolang het nodig is.”

Elkaar aanspreken

Verschillende gemeentes hebben een meldnummer waarop burgers een overtreding kunnen melden. Ook kan de politie via het nummer 0900-8844 worden ingelicht. “Echter is het in eerste instantie de bedoeling dat burgers elkaar aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid.”

Vooral veel kwetsbare mensen maken zich momenteel zorgen over hun gezondheid. “Als mensen zich niets van de regels aantrekken, leidt dat tot irritatie en ook tot meer meldingen bij de gemeente of politie. Daarom wil ik vooral afsluiten met ‘blijf gewoon je verstand gebruiken en denk niet alleen aan jezelf’". 

In samenwerking met indebuurt Enschede