Volledig scherm
PREMIUM
In het bijzijn van kunstenaar Andreas Oldorp (lichtbruine jas) wordt diens kunstwerk White Lily verwijderd op het boerenkerkhof. © Lars Smook

Tweede leven voor Cultuurmijl Enschede, maar White Lily moet naar ‘huis’

ENSCHEDE - De Cultuurmijl – het straatmuseum dat de binnenstad verbindt aan Roombeek – wordt opgeknapt. Daarvoor moet echter White Lily op het Boerenkerkhof wijken. Gisteren haalde de maker zijn werk op.

Met veel bombarie werd de Cultuurmijl bijna tien jaar geleden gelanceerd. Een route van precies 1,1 kilometer langs kunst en culturele instellingen. Een felgroene laserstraal tussen de toren van de Grote Kerk en de schoorsteen bij kunstenruimte Tetem in Roombeek; geluidskunst langs de hele route en op het Boerenkerkhof White Lily, een witte zuil die geluid maakt als je erin gaat zitten.

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.

In samenwerking met indebuurt Enschede