Volledig scherm
PREMIUM
Gerhard Muggen van BTG-BTL met fijn zaagsel. © Frans Nikkels

Twents bedrijf laat Zweedse auto's rijden op ‘zaagsel’

ENSCHEDE - De ontwikkelingen waren al een tijdje gaande, maar nu komt het er echt van. Dankzij een Twentse vinding rijden binnenkort in Zweden auto’s op benzine die deels is gemaakt van zaagsel. De brandstof komt uit een fabriek die mede wordt ontwikkeld door het Enschedese bedrijf BTG-BTL. “Dit is een wereldwijde doorbraak.”

De fabriek in Zweden wordt de eerste in Europa waar van houtresten, zoals zaagsel, bio-olie wordt gemaakt. Die olie wordt vervolgens in een raffinaderij verwerkt tot bio-brandstof en gemengd met andere oliesoorten waardoor ‘groene’ benzine en diesel ontstaat. Die brandstoffen kunnen direct worden gebruikt. “Auto’s hoeven niet te worden omgebouwd. De consument merkt er niets van”, zegt Gerhard Muggen, directeur van BTG-BTL.

  1. Rechtbank: vernieling en diefstal Enschedese graven naar meervoudige kamer

    Rechtbank: vernieling en diefstal Enschedese graven naar meervoudi­ge kamer

    Afgelopen voorjaar werden tientallen graven op de Westerbegraafplaats in Enschede met grof geweld vernield en leeggeroofd van koperen en bronzen ornamenten. De impact hiervan op de nabestaanden was enorm en de opluchting was dan ook groot toen ergens in mei een oud-metaalhandelaar bij de politie kwam met een zak vol beeldjes en grafletters. Hij noemde de namen van de mannen die hem de spullen verkochten en twee jonge Enschedeërs werden aangehouden.

In samenwerking met indebuurt Enschede