Emre Ermis, Pepijn Blaak en Melle Bakker waarschuwen; stap niet met drie personen in een auto, dat kan een dikke boete opleveren.
Volledig scherm
Emre Ermis, Pepijn Blaak en Melle Bakker waarschuwen; stap niet met drie personen in een auto, dat kan een dikke boete opleveren. © Annina Romita

Twentse jongens (18) waarschuwen: onschuldig autoritje kan dikke coronaboete opleveren

PollENSCHEDE - Drie Twentse jongens zijn afgelopen weekend beboet voor het overtreden van de coronaregels. Ze zaten met elkaar in een auto, dat mag niet en gaat ze flink geld kosten. Nu waarschuwen ze anderen. „Want we denken dat veel mensen dit niet weten.”

Het binnen zitten waren ze wel zat. Vrienden Pepijn Blaak, Melle Bakker en Emre Ermis (allen 18) uit Enschede wilden vrijdagavond even een luchtje scheppen. Een rondje rijden met de auto, ergens stoppen, de benen strekken. Eropuit. Zoals ze wel vaker doen.

Keurig volgens de coronaregels wandelden ze op anderhalf meter afstand van elkaar over het Buurserzand. Maar op het moment dat ze vanaf de parkeerplaats weer weg willen rijden, kijken ze ineens in twee felverlichte koplampen. Politie.

Poll

'Onschuldig' autoritje levert Twentse jongens fikse boete op

  • Terecht, ook op deze manier kunnen mensen besmet raken (19%)
  • Overdreven, een waarschuwing was voldoende geweest (64%)
  • Agenten en handhavers zouden overal zo streng moeten optreden (18%)
28829 stemmen

Niet ‘onder een kap’

Of ze allemaal ‘onder een kap’ woonden, wilden de agenten weten. De jongens probeerden zich er nog uit te bluffen, maar dat werd doorzien. „En toen kregen we alle drie een boete die kan oplopen tot 400 euro”, vertelt Pepijn Blaak. Voor het overtreden van de anderhalve-meter-maatregel. 

Emre Ermis, Pepijn Blaak en Melle Bakker.
Volledig scherm
Emre Ermis, Pepijn Blaak en Melle Bakker. © Annina Romita

Want, zo was en is de uitleg, in een auto is de afstand tot elkaar immers korter. Ook met twee personen is dat - bijna altijd - zo, maar dit wordt wel toegestaan. Al noemt de politie het ‘niet verstandig’. De regels gelden niet voor huishoudens, oftewel; mensen die onder dezelfde kap wonen.

De vrienden nemen de maatregelen serieus, benadrukt de Enschedeër. Maar dat met drie personen in een auto zitten strafbaar was, daar hadden ze helemaal niet over nagedacht. „Ik vond het wel apart, wij waren hier in ieder geval niet van op de hoogte. En ik denk heel veel mensen meer ook niet.”

Waarschuwing

Daarom vertellen ze dit verhaal; om anderen te waarschuwen. „We praten het niet goed want we waren in overtreding”, zegt hij. „Maar als je erop gaat letten; moet je eens kijken hoeveel mensen je met drie of meer in een auto ziet! Daarvan kan je je ook afvragen of die allemaal onder een kap wonen.”

Quote

Het was een duur wandelinge­tje

Pepijn Blaak

Wat hen overkwam noemt Pepijn Blaak ‘heel zuur’. Omdat hij van anderen hoorde dat ze wel eerst gewaarschuwd werden, en zij niet. En omdat ze net 18 jaar zijn; als ze nog 17 waren was de boete hoogstens 95 euro geweest.

Maar van iets slechts proberen ze met deze boodschap toch iets goeds te maken. „Hoe meer mensen we ervan op de hoogte brengen dat dit niet mag, hoe beter.”

Hoe hoog de boete precies gaat zijn, moeten ze afwachten. „Maar het was sowieso een duur wandelingetje”, besluit Pepijn Blaak lachend.

Kijk hier naar onze video's over corona:

In samenwerking met indebuurt Enschede