Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Twentse wooncorporaties roepen op: ‘Meld je als je de huur niet kunt betalen door coronacrisis’

ENSCHEDE -  WoON Twente, de samenwerking tussen de vijftien Twentse wooncorporaties, roept huurders die door de coronacrisis hun huur niet meer kunnen betalen op zich snel te melden. De corporaties willen samen kijken naar een oplossing zodat er geen huurachterstand wordt opgebouwd.

WoON Twente is een vereniging van 15 woningcorporaties in dorp en stad in de regio Twente. Samen beheren ze woningen in deze regio waar in totaal 80.000 huishoudens wonen. Daaronder veel mensen die worden geraakt door de huidige problematiek.

Vooral zzp’ers worden hard getroffen door de coronacrisis. Sommige Twentse ondernemers zitten met minder, of helemaal geen inkomsten vanwege de maatregelen die de regering heeft ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Terwijl de maandelijks vaste lasten zoals de huur wél gewoon doorlopen. 

Betalingsafspraken

WoON Twente probeert nu al contact te krijgen met Twentse huurders, zodat de problemen niet hoog op lopen. “We willen dichtbij onze huurders zijn die financieel getroffen worden door de coronacrisis”, geeft voorzitter Dick Mol van WoON Twente aan. “Zij kunnen op ons rekenen. De corporaties in Twente gaan vroegtijdig in gesprek met huurders die vragen en zorgen hebben over hun huurbetaling. We maken passende betalingsafspraken of leggen direct contact met collega’s van de gemeente.”

Geen huisuitzettingen

Medewerkers van de verschillende Twentse wooncorporaties bellen in deze periode ook zelf huurders om te kijken hoe het met ze gaat. Daarbij werken ze samen met welzijn- en zorginstanties. De Twentse wooncorporaties volgen de landelijke maatregel dat er in deze periode niemand het huis uit wordt gezet:  “Dat vinden we onverantwoord.”

Wel zijn er uitzonderingen: bij criminele activiteiten zoals hennepteelt, het dealen van drugs en grote overlast kan een huurder uit zijn of haar huis worden gezet. “De veiligheid van buren en mensen uit de straat gaat immers voor.”

In samenwerking met indebuurt Enschede