Prototype van een door de Universiteit Twente ontwikkeld beademingsmasker voor coronapatiënten.
Volledig scherm
Prototype van een door de Universiteit Twente ontwikkeld beademingsmasker voor coronapatiënten. © Universiteit Twente

Universiteit Twente maakt van duikmaskers Decathlon beademingsmaskers

ENSCHEDE - Niet alleen voor het tekort aan beademingsapparatuur, maar ook voor dat aan beademingsmaskers heeft de Universiteit Twente een oplossing in de maak. Duikmaskers van sportzaak Decathlon  blijken uitkomst te bieden.

In Italië en Spanje worden ze al volop gebruikt: volledig afgesloten maskers die om het hoofd van coronapatiënten worden geplaatst. Ze helpen patiënten die benauwd zijn met ademhalen, waardoor opname op de al zwaar belaste intensive care-afdelingen kan worden uitgesteld.

Koppelstuk uit 3D-printer

Onderzoekers van het TechMed Centre en de roboticavakgroep van de UT hebben nu een nieuw soort masker ontwikkeld en getest. De basis wordt gevormd door een duikmasker. Die krijgen in plaats van een snorkel een beademingsslang via een koppelstuk, dat met een 3D-printer wordt gemaakt. Het zou bij twintig tot dertig procenten van de patiënten gebruikt kunnen worden.

Het team heeft daarvoor meerdere maskers uitgeprobeerd. Die van sportzaak Decathlon kwamen daarbij als zeer geschikt naar voren.  Ze voldoen  aan alle belangrijke criteria en zijn bovendien relatief goedkoop en nog volop beschikbaar. Bijkomend voordeel is dat de maskers goed aansluiten op het hoofd, zodat er een gesloten circuit ontstaat. Besmettingsgevaar is daardoor kleiner.

Meer inspanning, meer zuurstof

Aan de beademingsmaskers zit een slang waar lucht met een verhoogde zuurstofconcentratie doorheen gaat. Patiënten moeten hard genoeg ademen om die lucht binnen te krijgen. Door die extra inspanning gaan de longen meer open staan en komt er meer zuurstof in de longen. Die methode bestaat al langer, maar de maskers daarvoor zijn vrijwel niet meer te krijgen.

Instructies vrij beschikbaar

De UT heeft alle ontwerpen en instructies op een aparte website gezet, zodat medische specialisten er over kunnen beschikken. In Straatsburg zijn deze week de eerste patiënten behandeld, met volgens de UT hoopgevende resultaten. Het TechMed Centre is betrokken bij de voorbereidingen om deze methode voor de Nederlandse gezondheidzorg te gebruiken. Op de UT worden op dit moment aanvullende metingen en analyses verricht. De verwachting is dat ze op korte termijn beschikbaar zijn voor de Nederlandse ziekenhuizen.

Eerder presenteerde het TechMed Centre al een methode om twee personen aan een beademingsapparaat te leggen. Maar die werkt vooral bij mensen met dezelfde zuurstofbehoefte.

In samenwerking met indebuurt Enschede