Volledig scherm
Even controleren: is hier sprake van hoofdluis?

Vaker hoofdluis na vakantie? Een fabeltje

ENSCHEDE - Hoofdluis heerst, horen we bij de kassa van een goedkope, Nederlandse winkelketen. Klopt dat? 

De kassière pakt het doosje, slaat het aan en richt vervolgens haar blik op de vrouw aan de kassa. „U bent al de zoveelste vandaag ”, zegt ze, rond de klok van 17 uur, terwijl ze het hoofdluismiddel in de lucht houdt. De klant, een moeder, pakt het doosje en stopt het in haar tas. „Bij ons op school heerst het”, reageert ze, voor ze de Action in Enschede verlaat. „En hier is het een stuk goedkoper dan bij een drogist.”

Plaag?

Het schap met het middel raakte bij de Action in Enschede deze week leger en leger. Of er sprake is van een plaag, of dat het product uit voorzorg gekocht wordt, weet de kassière niet. Bij apothekers is er in ieder geval geen run op luizenmiddel, blijkt uit navraag. We bellen met de GGD Twente, die op haar website tips geeft over de bestrijding van het beestje. Belangrijkste: ‘controleer goed en vaak’. Maar cijfers worden er niet bijgehouden. Of er een epidemie is, moeten we maar op scholen navragen.

Spontaan jeuk

Stichting Consent, het overkoepelend orgaan van 32 openbare basisscholen in de gemeenten Enschede, Oldenzaal, Losser en Dinkelland, is met een epidemie niet bekend. „Maar ik krijg er spontaan jeuk op mijn hoofd van.” Wel weet de vrouw te vertellen dat het vaak na vakanties een issue is; in vakanties komen kinderen vaker dan normaal in contact met andere kinderen. Daarom wordt er daarna op scholen ook gecontroleerd. 

Zo ook op OBS Het Wooldrik in Enschede, vertelt Monique Leppink van de school. „Eventjes kijken of iedereen luisvrij is.” Overigens ‘heerst’ het niet op Het Wooldrik. „Er is wel eens hoofdluis, incidenteel. Maar het is niet zo dat iedereen hier onder de beestjes zit.” Hetzelfde bij de Daltonschool Hengelo Zuid. Af en toe komt het voor, dat meerdere kinderen luizen hebben. Nu hebben ze er al een jaar geen last van gehad.

Heppie luis?

Maar het is een fabeltje dat hoofdluis vaker voorkomt na vakanties, meldt het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. ‘Het lijkt alleen zo, doordat dan veel schoolkinderen gecontroleerd worden. Hoofdluis komt dan niet zozeer meer voor, maar wordt simpelweg vaker ontdekt.’ Over hoe groot het probleem in Nederland is, valt geen zinnig woord te zeggen, geeft het Landelijk Steunpunt Hoofdluis aan. ‘In Nederland is er geen instantie die zich bezighoudt met de registratie van hoofdluis.’

Oh ja, dat eerder genoemde middel, helpt dat nu tegen de parasiet? Ja, zegt het RIVM. Kammen of kammen in combinatie met een middel op basis van dimeticon, is een goede manier om de luis uit het haar te krijgen. Het enige dat nog beter werkt? Kaalscheren.

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Enschede