Volledig scherm
De persconferentie daags na de viervoudige moord in Enschede. Op de foto is burgemeester Onno van Veldhuizen aan het woord. © Emiel Muijderman

Vermoorde Sargsyan had geen rol in eerdere wietvondst in Enschede

ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie heeft daags na de viervoudige moord aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede onvolledige informatie verstrekt over Artur Sargsyan, een van de slachtoffers. Dat wordt bevestigd na vragen van deze krant.

Tijdens een persconferentie werd gezegd dat de doodgeschoten Artur Sargsyan in afwachting was van een strafzaak over een eerdere wietvondst, terwijl op dat moment al bekend was dat hij niet aan de wiet te linken was. Sargsyan (34) kwam daardoor onnodig in een kwaad daglicht te staan, wat kwaad bloed zette bij zijn nabestaanden. 

De zaak waar een officier van justitie tijdens de persconferentie over sprak draait om de vondst van zeventien kilo gedroogde hennep. Die werd in juni gevonden in het pand waar vorige maand de viervoudige moord plaatsvond.

Geld terug

Sargsyan, die in het verleden een bedrijf had in het pand, werd na de vondst volgens ingewijden vlakbij aangetroffen. De politie vond bij hem een groot contant geldbedrag, dat direct in beslag werd genomen. Sargsyan werd daarop gearresteerd.

Toen vervolgens bleek dat Sargsyan niet aan de wietvondst gekoppeld kon worden, kreeg hij het geld terug. Het Openbaar Ministerie bevestigt dit. „Maar de zaak was officieel nog niet geseponeerd”, zegt een woordvoerster. Inmiddels is dat wel gebeurd, omdat Sargsyan is overleden.

Nguyen wel verdachte

Enschedeër Tuan Nguyen (43), die ook bij de viervoudige moord om het leven kwam, werd ook bij de wietvondst aangehouden en was op het moment van zijn dood nog wel verdachte. Hij zou de bezitter zijn geweest van de grote hoeveelheid henneptoppen. Door zijn dood is zijn zaak inmiddels ook geseponeerd.

In samenwerking met indebuurt Enschede