Volledig scherm
© GinoPress

Verzet tegen azc Enschede op komst

ENSCHEDE - De directe omwonenden van het toekomstige asielzoekerscentrum in Enschede bundelen de krachten. De vijf directe buren van het azc, dat aan de Gronausestraat pal tegenover de velden van Avanti Wilskracht moet komen, hebben zondag afgesproken samen op te trekken en daarbij mogelijk steun te zoeken bij bewoners van de nabijgelegen buurten Dolphia en De Voskamp.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil zeshonderd mensen onderbrengen in het azc. „Maar er gaan al geruchten dat het er 1.800 worden”, zegt Anne-Marthe Nordsiek namens de omwonenden. „En van het plaatsen van gezinnen voor langere tijd, zodat het tot integratie kan komen, zal geen sprake zijn. Er komen hier merendeels alleenstaande mannen, die waarschijnlijk maar kort zullen blijven. Drie tot vier maanden, wordt gezegd. Het wordt een doorgangshuis.”

Locatie
De buren begrijpen vooral de keuze van de locatie niet. „In Enschede komt een ziekenhuis leeg te staan, in Boekelo staat dagverblijf Teesinkweide leeg, het voormalige kantoor van De Twentsche Courant Tubantia aan de Getfersingel staat ook leeg. Het ligt toch veel meer voor de hand dat je als gemeente daarvoor kiest?”

Waardevermindering
De omwonenden vrezen voor waardevermindering van hun woning en voor hun veiligheid. „Dit hele gebied is onverlicht. Het is bekend dat azc’s criminaliteit aantrekken”, zegt bewoner Van der Berg. „De Volkskrant heeft het uitgezocht. In het eerste half jaar van 2014 waren er 2.741 incidenten in en rond azc’s. Er wordt bovendien aan de Gronausestraat nu al drugs gedeald. Zo’n azc heeft een aanzuigende werking op criminelen.”

Volledig scherm
Protest buurtbewoners op 7 september © GinoPress
Volledig scherm
GinoPress
  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.

In samenwerking met indebuurt Enschede