Volledig scherm
© GinoPress

Verzet tegen azc Enschede op komst

ENSCHEDE - De directe omwonenden van het toekomstige asielzoekerscentrum in Enschede bundelen de krachten. De vijf directe buren van het azc, dat aan de Gronausestraat pal tegenover de velden van Avanti Wilskracht moet komen, hebben zondag afgesproken samen op te trekken en daarbij mogelijk steun te zoeken bij bewoners van de nabijgelegen buurten Dolphia en De Voskamp.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil zeshonderd mensen onderbrengen in het azc. „Maar er gaan al geruchten dat het er 1.800 worden”, zegt Anne-Marthe Nordsiek namens de omwonenden. „En van het plaatsen van gezinnen voor langere tijd, zodat het tot integratie kan komen, zal geen sprake zijn. Er komen hier merendeels alleenstaande mannen, die waarschijnlijk maar kort zullen blijven. Drie tot vier maanden, wordt gezegd. Het wordt een doorgangshuis.”

Locatie
De buren begrijpen vooral de keuze van de locatie niet. „In Enschede komt een ziekenhuis leeg te staan, in Boekelo staat dagverblijf Teesinkweide leeg, het voormalige kantoor van De Twentsche Courant Tubantia aan de Getfersingel staat ook leeg. Het ligt toch veel meer voor de hand dat je als gemeente daarvoor kiest?”

Waardevermindering
De omwonenden vrezen voor waardevermindering van hun woning en voor hun veiligheid. „Dit hele gebied is onverlicht. Het is bekend dat azc’s criminaliteit aantrekken”, zegt bewoner Van der Berg. „De Volkskrant heeft het uitgezocht. In het eerste half jaar van 2014 waren er 2.741 incidenten in en rond azc’s. Er wordt bovendien aan de Gronausestraat nu al drugs gedeald. Zo’n azc heeft een aanzuigende werking op criminelen.”

Volledig scherm
Protest buurtbewoners op 7 september © GinoPress
Volledig scherm
GinoPress

In samenwerking met indebuurt Enschede