Voor volle tank naar Duitsland: scheelt dat nog?

Joost zoekt het uit/ videoDe grens over voor een volle tank & volle krat boodschappen: scheelt dat nu echt? Voor de rubriek Joost Zoekt het Uit neemt verslaggever Joost Dijkgraaf de proef op de som. „We blijven Nederlanders, hè?”

De kassajuffrouw van het Duitse tankstation kijkt lichtelijk verbaasd. „Waarom al die Nederlanders hier kommen?” Ze wijst naar buiten. Voor de knalgele pomp in Gronau staat een lange rij gele kentekenplaten - Hollanders dus.  „Tanken ist billiger, Zigaretten sind billiger, bei Aldi und Lidl ist alles billiger… Scheelt zo honderden euro’s in de maand.”

Wij vragen ons af: is dat echt zo? Als Tukker groei je op met het idee dat Duitsland billiger - goedkoper - is. En het klinkt ook heerlijk:  je halve hypotheek terugverdienen met wat slimme boodschappen en benzine um die Ecke. Tijd voor een volle tank, een krat boodschappen én de nuchtere waarheid.

(Artikel gaat verder onder de foto)

 Duitsland vs Nederland

Volledig scherm
Het tankstation in Duitsland © Emiel Muijderman

We rijden op vrijdagmiddag vanuit Enschede naar Gronau. Dat is volgens onze data-man Martijn Bekhuis namelijk het voordeligste ritje vanuit een grote plaats in Twente. Aan de Enschedesestrasse doemt een groot geel tankstation op. We treffen aan de pomp direct een Tukker die zijn benzineslang in een Opel Zafira hangt. Hij is vaste klant. „Ik tank hier altijd, ja. En koop de wijn, whiskey, beleg en limonade in Duitsland”, zegt hij. „We blijven Nederlanders hè, zuinig op onze centjes.”

Eigenlijk hebben we maar twee vragen. Wat bespaar je met een volle tank, minus aftrek van de brandstofkosten? En maakt de boodschappen-combi het tot een flink voordeel?

In samenwerking met indebuurt Enschede