Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Lars Smook

Vrouw valt flauw bij start rechtszaak rond brute ontvoering en afpersing van 70-jarige man

ENSCHEDE/ALMELO - De eerste zitting tegen drie verdachten in een brute afpersingszaak waarbij een 70-jarige man gedwongen zou zijn om meer dan 25.000 af te staan begon maandagmiddag tumultueus. 

Er waren niet alleen veel familieleden van de drie naar de rechtbank gekomen, voordat de officier van justitie iets kon zeggen viel er een vrouw flauw op de publieke tribune. Rechter Liesbeth Venekatte zag zich gedwongen de zaak tijdelijk te onderbreken in afwachting van een ambulance. Na bijna een half uur kwam het goede nieuws, de flauwgevallen vrouw was weer bij.

De drie verdachten, Daniël M. (20) uit Enschede en zijn even oude plaatsgenoot Christian I. en diens familielid Maikel I. (26) uit Duitsland, zouden in de nacht van 7 op 8 augustus een 70-jarige man uit Gelderland met een nep-date naar een pannenkoekenrestaurant in de Enschedese wijk Wesselerbrink gelokt hebben. Daar zou de 70-jarige niet de dame getroffen hebben waar hij al een tijdje contact mee had, maar werd hij opgewacht door een aantal jongemannen die hem vervolgens dwongen om in zijn eigen auto te stappen en mee te gaan. Onderweg in de auto zou het slachtoffer gedwongen zijn om zijn pinpas en pincode af te staan. De mannen zouden vervolgens 25.000 euro van zijn bankrekening hebben afgeschreven.

Voorarrest

De zaak werd eind augustus door justitie naar buiten gebracht zonder de woonplaats van het slachtoffer te noemen. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie zes verdachten op de korrel waarvan er drie op vrije voeten zijn. De rechtbank wil de zaken tegen alle zes begin maart volgend jaar behandelen maar of dat gaat lukken is niet zeker. De advocaten van I., I. en M. krijgen de kans om alle verdachten en het 70-jarige slachtoffer als getuige te horen. De drie blijven wel in voorarrest, in ieder geval tot aan de volgende zitting.

In samenwerking met indebuurt Enschede