Volledig scherm
© Honest Men

Waarom ‘Help’ het beste Twentse nummer aller tijden is

TOP TWENTE / ENSCHEDE – Medewerkers van Tubantia vertellen de komende weken wat hun Twentse favoriet aller tijden is en waarom. Vandaag redacteur Achterhoek en wandelende popencyclopedie Dick Janssen.

De bandleden van The Honest Men uit Enschede moeten mooie verhalen te vertellen hebben, en ook veel minder mooiere. Hun episode binnen de nederbeat begint in 1966 en eindigt vijf jaar later vrij roemloos. Ze timmeren aan de weg met de nodige optredens.

 Ook maken ze hun opwachting op tv in het jongerenprogramma Moef Ga Ga, gekleed als edelmannen. Een van hun tien singles, ‘Cherie/Baby’, verschijnt frappant genoeg in 1969 op het roemruchte Amerikaanse soullabel Motown.

Nederlandse Hollies

Ze brengen geen enkele langspeelplaat of cd-verzamelaar uit. Ook blijven ze altijd in de schaduw staan van hun bekendere stadsgenoten The Buffoons. Net als die formatie worden ze geroemd om hun vocale vermogens. De Nederlandse Hollies wordt The Honest Men wel genoemd.

Driemaal halen ze de tipparade van Radio Veronica, najaar 1967 met ‘Mister, Mister’, begin ‘68 met ‘It’s Too Late To Turn Around’ en in de herfst van ’70 met ‘Help’. Wellicht helpt het dat Veronica-dj Will Luikinga als hun manager fungeert.

Foefjes

‘Help’ is een psychedelische cover van de beroemde Beatles-song, waarvoor producer Tim Griek veel foefjes uit z’n mengpaneel haalt. De getrukeerde refreinzang en de alles verzengende gitaarsolo vallen op. 

Het had destijds in 1970 een veel beter lot verdiend, ergens in de top tien tussen ‘She Likes Weeds’ van de Tee-Set, ‘See Me, Feel Me’ van The Who en ‘Voodoo Chile’ van Jimi Hendrix.

In samenwerking met indebuurt Enschede