Volledig scherm
Politieonderzoek aan de Geraniumstraat. © Frans Nikkels

Was schietpartij in Geraniumstraat in Enschede woningoverval of was er meer aan de hand?

ENSCHEDE/ALMELO - Er zijn de nodige vraagtekens bij de achtergrond van de schietpartij in een woning aan de Geraniumstraat in Enschede. Dat werd duidelijk bij de eerste behandeling van de rechtszaak tegen de verdachte schutter Omar P. (23) uit Rotterdam. 

Bij de schietpartij midden in de nacht op 26 februari dit jaar werd de 57-jarige bewoner in zijn been geschoten. Kort na het incident werden twee mannen door politieagenten met getrokken pistolen uit een geparkeerde Seat gehaald. Zij werden korte tijd later vrijgelaten.

Volgens de bewoner werd hij overvallen door twee mannen die hem de woning indrukten en geld van hem eisten maar volgens officier van justitie Leusink waren er vanaf het begin vraagtekens bij wat er gebeurde. Omdat alle verdachten zwijgen over de zaak is het nog raden naar het motief, maar de schietpartij zou mogelijk te maken hebben met drugs. “Hoe dan ook, wat er ook aan voorafging, of het nou drugsgerelateerd was, of het een overval was, een ripeal of wat dan ook, P. kwam wel uit het westen om een conflict dat er was te beslechten met een vuurwapen”, aldus Leusink.

Telefoon, rijbewijs en bankpas

P. en een vierde verdachte kwamen na de overval in beeld. Zijn telefoon, rijbewijs en bankpas werden bij een van de aangehouden mannen uit de Seat aangetroffen en een Enschedese taxichauffeur vertelde dat hij die nacht, kort na het schietincident, twee mannen in de buurt van de Geraniumstraat oppikte en in Ridderkerk en Rotterdam afzette. 

Een van die mannen gebruikte de telefoon van de chauffeur om iemand te bellen die de taxi zou betalen. Het nummer bleek van de moeder van de verdachte schutter P. te zijn. Besloten werd om een tap op het nummer te zetten. Politiemensen luisterden een gesprek tussen P. en zijn moeder over een ‘vechtpartij’ in Enschede af. Toen het slachtoffer vervolgens P. herkende op een politiefoto werd hij opgepakt.

Onvoldoende bewijs

Volgens advocaat Moszkowicz is er onvoldoende bewijs dat zijn cliënt de schutter is. Hij vroeg de rechters in Almelo dan ook om de Rotterdammer vrij te laten, maar die waren er al snel uit; P. blijft in ieder geval tot aan de volgende zitting in voorlopige hechtenis. Op 7 januari gaat de zaak verder.

In samenwerking met indebuurt Enschede