Volledig scherm
Vrijwel heel Nederland wordt weggevaagd als de zeespiegel met 58 meter stijgt.

Wat blijft er over van Twente als Antarctica wegsmelt?

ENSCHEDE – Stokhorst aan Zee? Een eiland met Nutter en Hezingen als voornaamste plaatsen? Het kan zomaar gebeuren wanneer de Zuidpool compleet is weggesmolten.

Help, het ijs op de Zuidpool smelt! Het gebied, ook bekend als Antarctica, herbergt 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad, maar heel langzaam verdwijnt dat. De zeespiegel is daardoor in 25 jaar met 7 millimeter gestegen. Gelukkig blijft er nog flink wat ijs over op de Zuidpool, maar stel dat heel Antarctica weg zou smelten. Dan zou de zeespiegel met 58 meter stijgen. Wat blijft er in dat geval over van Twente? Het antwoord: bar weinig.

Flood Maps

Volledig scherm
Het ijs van de Zuidpool smelt heel langzaam weg. © REUTERS

De ‘Flood Maps’ op de website Firetree.net tonen aan welke delen van de wereld onder water komen te staan naar mate de zeespiegel stijgt. Bij een stijging van één meter is al te zien hoe een groot deel van het westen van het land onder water komt te staan. Hoe meer de zeespiegel stijgt, hoe minder er van Nederland over blijft.

Bij een stijging van 60 meter, een hoeveelheid die ongeveer gelijkstaat aan de omvang van de ijsvlakte van de Zuidpool, zijn er nog maar een paar plekjes in Nederland die niet onder water komen te staan. Delen van de Veluwe en de Holterberg bijvoorbeeld, of het heuvelachtige Zuid-Limburg. Maar... ook in een paar kleine stukjes van Twente houden we de voeten droog.

Stokhorst

Bijvoorbeeld in de hooggelegen Enschedese wijk Stokhorst. Daar zijn verschillende straten die niet onder water komen te staan. Oldenzaal en De Lutte worden wel getroffen, maar in het gebied tussen de stad en het dorp – ongeveer daar waar de N735 loopt – blijft het prima toeven. De buurtschappen Hezingen en Nutter zijn nu nog dunbevolkt, maar vormen bij een stijging van 60 meter samen een groot eiland, met mogelijk een veelvoud van het aantal inwoners dat het gebied nu telt.

Voorlopig lijken we ons echter niet druk te hoeven maken voor een massale evacuatie naar het eiland Hezingen-Nutter. Gezien het feit dat de zeespiegel de afgelopen 25 jaar met 7 millimeter is gestegen, lijkt het nog een eeuwigheid te duren voordat die 60 meter daadwerkelijk is bereikt. Toch maken de deskundigen zich zorgen, want van die 7 millimeter smolt 40 procent in de laatste vijf jaar. 

Oost-Antarctica

Het goede nieuws: het állerkoudste deel van het bevroren continent, Oost-Antarctica, lijkt nog niet te smelten. Daar is de ijslaag de afgelopen jaren constant gebleven. ,,Als de Oost-Antarctische ijskap één procent slinkt, stijgt de wereldwijde zeespiegel al een halve meter. Het is dus heel belangrijk om dit gebied goed in de gaten te houden'', aldus Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Metereologie aan de Universiteit Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Enschede