Volledig scherm
Ter illustratie. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Waterschap raadt waterspelletjes in overstroomde straat af

LOSSER - Spelen in water dat na een hoosbui in de straat blijft staan? Doe het niet, zegt het waterschap Vechtstromen. „Je kan er ziek van worden.”

Het is een bekend tafereel; een flinke hoosbui die na een lange periode van droogte zorgt voor ondergelopen straten, omdat het riool de grote hoeveelheid water niet aan kan. Onlangs was dit nog het geval in Losser, waar pardoes 57 millimeter viel. Los van de problemen - zo moest de protestantse kerk met waterzuigers in de weer - betekent zo’n overstroming steevast waterpret; op meerdere plekken werden kinderen in zwembroekjes spelend in het water gespot. 

Hoe leuk ook, het waterschap raadt het af. „Het is een waterballet, kinderen en honden genieten ervan, maar als het water ook uit het riool omhoog komt, komen er kwalijke stoffen mee”, zegt woordvoerder Marga Oosterveld van Waterschap Vechtstromen. „Daar kan je ziek van worden, je kunt er dus beter niet in zwemmen.” 

De afgelopen weken is er in het riool water blijven staan, omdat regen uit bleef. „Dat komt dan na zo’n hoosbui ineens aan de oppervlakte en dat is helemaal niet fris. Het is rioolwater, dat wordt gezuiverd met een reden.”

Je moet het even weten, geeft Oosterveld aan. „Als het regenwater gewoon naar de kolk stroomt en wegloopt, dan is er niets aan de hand. Maar als het de andere kant op gaat, weet je dat het uit riool komt.”

Het waterschap is scherp op hoosbuien. „We weten niet of ‘ie valt en waar de hoosbui valt. Hij kan overtrekken, hij kan blijven hangen. Het is afwachten. Maar we houden alle beelden in de gaten, want als er wat gebeurt, moeten we in actie komen; dan gaan we stuwen openzetten zodat het water kan doorstromen.”

Anderzijds wil het waterschap zoveel mogelijk water vasthouden in het gebied waar het water valt, omdat het daar ook hard nodig is. „Het is een beetje dubbel.”

  1. Openbaar Ministerie overwoog verwijzing naar Halt in zaak Onur

    Openbaar Ministerie overwoog verwijzing naar Halt in zaak Onur

    ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie reageert voor het eerst inhoudelijk op vragen rond de afwikkeling van de sextingzaak van Onur Cücü die zelfmoord pleegde nadat een naaktfoto van hem was verspreid. Het OM liet vervolging van de jonge daders achterwege onder de voorwaarde dat ze de komende twee jaar geen delict plegen. Het Gerechtshof bepaalde deze week dat het OM alsnog twee van de drie betrokkenen voor de rechter moet brengen.

In samenwerking met indebuurt Enschede