Volledig scherm
Ter illustratie. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Waterschap raadt waterspelletjes in overstroomde straat af

LOSSER - Spelen in water dat na een hoosbui in de straat blijft staan? Doe het niet, zegt het waterschap Vechtstromen. „Je kan er ziek van worden.”

Het is een bekend tafereel; een flinke hoosbui die na een lange periode van droogte zorgt voor ondergelopen straten, omdat het riool de grote hoeveelheid water niet aan kan. Onlangs was dit nog het geval in Losser, waar pardoes 57 millimeter viel. Los van de problemen - zo moest de protestantse kerk met waterzuigers in de weer - betekent zo’n overstroming steevast waterpret; op meerdere plekken werden kinderen in zwembroekjes spelend in het water gespot. 

Hoe leuk ook, het waterschap raadt het af. „Het is een waterballet, kinderen en honden genieten ervan, maar als het water ook uit het riool omhoog komt, komen er kwalijke stoffen mee”, zegt woordvoerder Marga Oosterveld van Waterschap Vechtstromen. „Daar kan je ziek van worden, je kunt er dus beter niet in zwemmen.” 

De afgelopen weken is er in het riool water blijven staan, omdat regen uit bleef. „Dat komt dan na zo’n hoosbui ineens aan de oppervlakte en dat is helemaal niet fris. Het is rioolwater, dat wordt gezuiverd met een reden.”

Je moet het even weten, geeft Oosterveld aan. „Als het regenwater gewoon naar de kolk stroomt en wegloopt, dan is er niets aan de hand. Maar als het de andere kant op gaat, weet je dat het uit riool komt.”

Het waterschap is scherp op hoosbuien. „We weten niet of ‘ie valt en waar de hoosbui valt. Hij kan overtrekken, hij kan blijven hangen. Het is afwachten. Maar we houden alle beelden in de gaten, want als er wat gebeurt, moeten we in actie komen; dan gaan we stuwen openzetten zodat het water kan doorstromen.”

Anderzijds wil het waterschap zoveel mogelijk water vasthouden in het gebied waar het water valt, omdat het daar ook hard nodig is. „Het is een beetje dubbel.”

  1. Jeugdige volleyballers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië
    VIDEO

    Jeugdige volleybal­lers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië

    ENSCHEDE - Ze zijn er klaar voor. Twaalf jongens van het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat in Enschede reizen deze week naar Poreč in het noorden van Kroatië. Daar begint zaterdag het WK Scholenvolleybaltoernooi voor spelers onder de 15. Het Bonhoefferteam is het enige jongensteam dat voor Nederland zal uitkomen tijdens dit WK. 1Twente ging maandagavond langs bij de laatste training in de Diekmanhal in Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede