Volledig scherm
Grolsch experimenteert met de bezorging van bier met een drone. DronExpert in Bentelo had de primeur: zij brachten het eerste kratje de lucht in. © Wouter Borre

Welke drone komt eerst: de pizza of het bier?

AUDIOENSCHEDE - Natuurlijk is het weer een slimme marketingtruc. Vorig jaar kondigde Domino’s aan dat ze in Amsterdam gingen testen met pizzabezorging door robots. Veel gratis publiciteit, maar een jaar later is er nog niet één pizza op die manier bij een hongerige Amsterdammer terecht gekomen. Dus hoe serieus moet je nu hun verhaal over dronebezorging nemen? Met een korreltje zout. Maar helemaal onzin is het niet.

Juan Pérez Nijhuis van Grolsch is wel een beetje terughoudend als hem naar de dronebezorging van kratjes bier gevraagd wordt. “Het is eigenlijk nog in een te vroeg stadium om er veel ruchtbaarheid aan te geven, dit staat nog in de kinderschoenen. De wetgeving in Nederland is nog lang niet zover. Aan de andere kant: we zien het consumentengedrag veranderen.  Daar kun je met behulp van moderne techniek goed op inspelen, dus wij hebben een intern projectgroepje opgericht dat zich bezig houdt met de mogelijkheden. We zijn bij Grolsch nou eenmaal graag bezig met innovatie. En als Domino’s dan aankondigt dat ze nog dit jaar gaan testen, dan willen wij wel graag laten weten dat we daar allang mee bezig zijn.”

Kratje te zwaar

Het eerste kratje ging een paar maanden geleden al de lucht in, in het weiland van de broers Borre in Bentelo. Hun bedrijf DronExpert wordt vaak ingeschakeld voor experimenten. Er moest wel even goed gerekend worden, verteld Pérez Nijhuis: “Een kratje weegt 16 kilo, de drone tilde maximaal 15. Dus we moesten er wat flesjes uithalen, maar toen ging hij ook mooi omhoog.”

Grolsch werkt verder samen met de gemeente Enschede, de Universiteit Twente en Space53, het dronecentrum op vliegveld Twente. Pérez Nijhuis: “Dat maakt Twente echt tot de ideale omgeving om te testen, er zitten hier zoveel bedrijven die voorop lopen met dronetechnologie. Je zou wel gek zijn als je daar geen gebruik van maakt.”

Nieuw Zeeland

Volledig scherm
Met de Domino's bezorgrobot is al wel gereden, maar het echte commerciële gebruik is nog niet van de grond gekomen. © Domino's Pizza

Domino’s heeft in het buitenland al een klein beetje ervaring opgedaan met dronebezorging. In november 2016 trok het bedrijf wereldwijd media-aandacht met een pilotproject in de regio Whangaparaoa in Nieuw Zeeland. Daar werden de eerste twee pizza’s door de lucht bezorgd bij Emma en Johnny Norman. Volgens CEO Andre ten Wolde van Domino’s Nederland vliegen er sindsdien dagelijks pizza’s door de lucht, maar één telefoontje naar de Domino’s-vestiging in Whangaparaoa leert anders.

 Volgens een werknemer werd het experiment al na een paar weken stopgezet omdat de buren teveel klaagden over de overvliegende drones. Bovendien nam Nieuw Zeeland vorig jaar een wet aan die het vliegen met commerciële drones enorm beperkte: er mag net als in Nederland niet meer gevlogen worden zonder dat de bestuurder zicht heeft op de drone. En om nou steeds een scootertje achter de drone aan te laten rijden voor het vereiste toezicht, was natuurlijk niet erg efficiënt.

Geen landing

Het experiment in Nieuw Zeeland losten wel een probleem op dat voor Nederland ook van belang is. Drones mogen zowel daar als hier niet zomaar overal landen: voor elke landing moet een vergunning worden aangevraagd. Dat werd aan de andere kant van de wereld opgelost door de pizza’s aan een lier naar beneden te laten, en die techniek werkte goed. Als het hier zover is zal die techniek dus zeker worden toegepast.

Maar Domino’s geeft toe dat de dronebezorging op dit moment niet de eerste prioriteit is. Eerst moet de robotbezorging op gang komen. Daarvoor moet eerst het wetsvoorstel over onbemande voertuigen door de Tweede Kamer. Op basis daarvan kan vast een testvergunning worden verleend, dus de hoop is dat er nog dit jaar een pilot van start gaat in de Rotterdamse wijk Hoogvliet. “Het gaat allemaal niet zo snel als we zouden willen”, geeft Ten Wolde toe. “Maar alle grote veranderingen beginnen met kleine stapjes.”

1Twente sprak met Juan Pérez Nijhuis van Grolsch. Beluister het interview hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede