Volledig scherm
PREMIUM
Beveiliger Henk-Jan van der Holst en stagiaire Floor Wevers in Winkelcentrum-Zuid. © Emiel Muijderman

Winkelcentrum Zuid in Enschede heeft een superstatus als het gaat om veiligheid

ENSCHEDE - Handen diep in de zakken, blik strak naar de grond. Beveiliger Henk-Jan van der Holst heeft de magere man die haastig achter hem langs loopt direct in de peiling. „Wat zag je? Ga er maar achteraan”, zegt hij tegen zijn 15-jarige stagiaire Floor.

„Ga maar vast naar het biergangpad”, zegt Henk-Jan van der Holst. Stagiaire Floor loopt zonder aarzelen de Aldi in richting de drank. Van der Halst kiest een ander gangpad en twee tellen later lopen ze er weer uit, met tussen hen in de magere man, die gedwee meeloopt. Hij komt een fiets ophalen, zegt hij. Die staat niet in de Aldi. Hij kwam bier stelen, knikt Van der Holst. De man heeft al een winkelverbod bij de Jumbo. Tussen de zeventig en tachtig mensen hebben op dit moment een toegangsverbod in Winkelcentrum Zuid, schat de beveiliger. Sommigen voor één winkel, anderen voor het hele centrum. Hij herkent ze allemaal.  

  1. Twentse wethouders in actie voor jeugdzorg: zó hoog is de nood

    Twentse wethouders in actie voor jeugdzorg: zó hoog is de nood

    Zes wethouders uit Twente en in totaal 150 wethouders uit heel Nederland trokken maandagochtend naar Den Haag voor het Tweede Kamer-debat over de jeugdzorgbegroting. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten gaan gebukt onder de hoge kosten van jeugdzorg en het in hun ogen te lage budget dat ze daarvoor vanuit Den Haag krijgen. Onder de wethouders ook de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg. „Het probleem wordt eindelijk erkend.”

In samenwerking met indebuurt Enschede