Volledig scherm
Woningen staan in Twente gemiddeld 33 dagen te koop. © ANP XTRA

Woningen in Twente weer duurder door dalend aanbod

Het aantal bestaande woningen dat in Twente in de verkoop komt, blijft afnemen. En daardoor blijven de prijzen stijgen. De lage rente helpt bij die prijsstijging, die in vergelijking met een jaar geleden gemiddeld in deze regio tussen de zes en zeven procent ligt.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de cijfers over het derde kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente voorzag enkele maanden geleden een ommekeer; hij zag het aanbod weer licht toenemen en de prijsstijging afvlakken. ,,Dat was iets te positief ingeschat”, geeft Burbach nu toe. ,,We hebben sindsdien een nieuwe rentedaling gehad en dat werkt verdere prijsstijgingen in de hand. Met Nationale Hypotheek Garantie leen je tegenwoordig tien jaar vast tegen een rentepercentage van 1,2 procent. Dat is onvoorstelbaar laag.”

Boven vraagprijs bieden

Volledig scherm
Peter Burbach, voorzitter NVM Twente. © Emiel Muijderman

Gevolg daarvan is volgens Burbach, dat kopers sneller de stap zetten om boven de vraagprijs te bieden. In Enschede/Hengelo bij een derde van de verkopen en Almelo/Tubbergen bij 22 procent van de verkopen. Het zorgt er allemaal wel voor dat de woningmarkt in Twente (over)verhit blijft. Het aanbod van bestaande woningen dat op de markt kwam, daalde in Enschede/Hengelo vorig kwartaal, in vergelijking met het tweede kwartaal, opnieuw met drie procent.

In Almelo/Tubbergen – waartoe ook Oldenzaal behoort – daalde het aanbod met maar liefst twaalf procent. Landelijk was de daling in het aanbod over het derde kwartaal nog groter dan in Twente: gemiddeld 14 procent. In vergelijking met een jaar geleden staan er nu in Enschede/Hengelo 17 procent minder huizen te koop en in de regio Almelo/Tubbergen zelfs 23 procent.

Magere tijden

Dat geringe aanbod maakt ook dat de tijden voor de woningmakelaars mager zijn. ,,Minder transacties betekent minder omzet voor onze sector”, zegt de Twentse NVM-voorman Burbach. ,,Al verschilt de teruggang natuurlijk van kantoor tot kantoor. Maar de daling van het aantal transacties wordt onvoldoende gecompenseerd door hogere verkoopprijzen.” Een makelaar bedingt, inclusief BTW, gemiddeld een courtage van 1,75 tot 2,25 procent van de verkoopprijs van een woning.

In samenwerking met indebuurt Enschede