Volledig scherm
© Cees Elzenga/hetoog.nl

Zo bewaak je de liefde in je quarantaine-relatie

Robin Pater en Samadhi van Deutekom uit Enschede zitten ‘altijd samen in quarantaine’ (lees: werken, wonen en leven samen). Het liefdeskoppel geeft relatie-educatie en heeft gouden tips voor koppels die elkaar noodgedwongen op de lip zitten.

Afleidende telefoontjes, vermoeiende series, een ellenlang ochtendritueel en die eeuwig rondslingerende haarelastiekjes: sommige bezigheden en gewoontes van je partner zijn ronduit irritant. Imperfecties en ongeregeldheden lijken sinds jullie in thuisquarantaine zitten, onder een vergrootglas te liggen. 

Hoewel het een voordeel is dat jullie eindelijk meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen, beginnen de muren langzamerhand op je af te komen. Je kijkt uit naar een wandeling in de buitenlucht alsof je een paradijselijke vakantie voor de boeg hebt.

Quote

Je kijkt uit naar een wandeling in de buiten­lucht alsof je een paradijse­lij­ke vakantie voor de boeg hebt

Oké, bovenstaande situatieschets moet je misschien met een flinke korrel zout nemen, maar als puntje bij paaltje komt werkt 24/7 op elkaars lip zitten niet erg bevorderend voor jullie relatie. Tenminste, zonder de juiste tips en tools is het een worsteling. 

Relatie-eductie

Quote

We merken dat de gesprekken, ondanks de fysieke afstand, heel persoon­lijk blijven

Robin Pater

Laat worstelende koppels te hulp schieten nou net de daily job zijn van het liefdeskoppel Robin Pater (38) en Samadhi van Deutekom (47). Gewoonlijk doen ze dat met relatie-eductie in hun praktijk LiefdeInzicht in Enschede, tegenwoordig gaat het ‘gewoon’ via een videocall.

Tegen de verwachtingen van de relatietherapeuten in bevalt werken via Skype en Zoom prima. „Het valt ons enorm mee. We merken dat de gesprekken, ondanks de fysieke afstand, heel persoonlijk blijven. Sommige koppels hadden hun bedenkingen en moesten even wennen, maar inmiddels werkt het ook voor hen goed.”

Praktische zaken voorop

Nieuwe aanmeldingen voor relatie-educatie ‘beginnen te komen’, vertelt het koppel. „Stellen willen eerst de praktische zaken op orde hebben, daarna denken ze na over de psychologische effecten van de situatie rondom het coronavirus”, zegt Robin. 

Omdat de coronamaatregelen gevolgen hebben voor de persoonlijke sfeer binnen liefdesrelaties, schieten de experts koppels te hulp met een aantal gouden quarantainetips. Tijd zat, in elk geval, om ze thuis uit te voeren. 

Zes gouden relatietips in tijden van het coronavirus

Zo bewaak je de liefde in je quarantaine-relatie volgens Robin en Samadih. 

1. Communiceren maakt het verschil

‘Communicatie maakt het verschil in relaties. Vul zaken niet (openlijk of onbewust) in voor je partner, maar stel vragen. Communiceer over je wens of behoefte en doe een concreet en positief verzoek (Ik wil graag… Zou je…).’

2. Aanraking kalmeert het zenuwstelsel

‘Kom uit de praktische modus. Knuffel en streel elkaar. Ook humor, speelsheid en beweging werken ontspannend.’

3. Neem bewust tijd helemaal voor jezelf en helemaal voor elkaar

‘Beschouw elkaar niet als collega. Zorg voor ongestoorde tijd samen, quality time, zonder afleiding of sociale media. Doe je best voor elkaar. Praat, doe een vragenspel, knuffel en geniet.’

4. Ken elkaars do’s en dont’s: the love map

‘Vraag jezelf af: welk gedrag van mij is voor mijn partner het meest belastend? En check dat. En weet van jezelf en je partner hoe je stress en frustratie afbouwt. Dat is nu heel belangrijk. Wat helpt? Lieve woorden, praktische steun, aanraking, bewegen in de buitenlucht, een grap of lief gebaar.’

5. Heb samen een visie en doel voor deze tijd

‘Wat zijn jullie prioriteiten samen in deze periode. Weten jullie dat van elkaar? Werk als een team. Gebruik de situatie als een kans op meer verbinding. Bespreek elke dag wat je prettig vond en wat nog beter zou kunnen. En waardeer elkaars bijdrage.’

6. Geef jezelf en elkaar wat lucht

‘In deze tijden van stress en zorgen wordt alles uitvergroot. Kwesties en conflicten escaleren sneller. Verwar druk van buiten niet met een slechte relatie. Wees mild voor elkaar. En vraag professionele hulp als de spanningen tussen jullie toch oplopen.’

In samenwerking met indebuurt Enschede