Blijf gezond. Delifrance-eigenaar John Damink heeft die wens op zijn facebookpagina gezet. De boel is voorlopig dicht.
Volledig scherm
Blijf gezond. Delifrance-eigenaar John Damink heeft die wens op zijn facebookpagina gezet. De boel is voorlopig dicht. © Screenshot van facebookpagina

Zo gaan Twentenaren om met corona: ‘Ik zal mijn lunchroom missen’

Deel 2ENSCHEDE - Voor ondernemer John Damink uit Enschede kwamen de persconferenties van premier Rutte aan als een mokerslag, blijkt uit zijn mail aan de redactie. Wij vroegen lezers hoe het met hen gaat. Hoe gaan ze om met de coronacrisis? Een bloemlezing. 

Sommige reacties zijn aangrijpend omdat ze duidelijk maken hoe groot de impact van het virus is. Zoals die van John Damink uit Enschede. Hij beschrijft hoe de ramp zich stapsgewijs voltrekt voor zijn horecazaak in Almelo. Als eigenaar van een lunchroom ziet hij hoe de onheilstijdingen over elkaar heen tuimelen, het virus oprukt vanuit China en Italië naar Twente.

Ik zal de lunchroom missen

De persconferenties van Rutte komen aan als een mokerslag. Eerst die van de sluiting van de horeca, daarna die van de sluiting tot juni. ,,Sommige bedrijven bieden uitstel van betaling aan, zo niet onze huurbaas.” Deze week beseft hij het drama ten volle. Damink sluit zijn computer af en staart van zich af. ,,Mijn blik dwaalt naar buiten. De rododendron staat op het punt te gaan bloeien, fris groen ontluikt overal in de tuin. Het is bijna lente.”

Hij besluit. ,,Ik zal de lunchroom missen. Die ondeugende knaap die me nu al jaren het bloed onder de nagels weghaalt. ‘Hé ouwe, waar blijft die koffie voor tafel drie?’ Zijn grijns na die opmerking vergoedt alles. Het vrolijke gekwetter van onze medewerksters achter de saladière. Het contact met klanten. Het...” Zijn mail eindigt met drie puntjes. Waar eindigt dit?

Posters met maatregelen tegen het coronavirus in een Jumbo. De Jumbo in Haaksbergen krijgt een pluim van Bonnie ter Horst.
Volledig scherm
Posters met maatregelen tegen het coronavirus in een Jumbo. De Jumbo in Haaksbergen krijgt een pluim van Bonnie ter Horst. © ANP

Het zijn dergelijke mailtjes die de impact op het dagelijks leven duidelijk maken. Daartegenover staan de kleine dingen die het leven in tijden van corona draaglijk maken. Bonnie ter Horst deelt in een kort bericht een pluim uit aan de Jumbo in Haaksbergen, waar de mensen gisterochtend netjes in de rij stonden. ,,De handen en karretjes worden ontsmet voordat je de winkel in kon. Goed geregeld."

Nog zo'n enthousiaste consument, uit Losser. Daniel Hoever is getroffen door het feit dat de Hubo in Losser een actie met kortingen van twintig procent heeft afgeblazen. Er was gefolderd en alles, maar de actie gaat niet door. Teveel mensen tegelijk in de winkel, dat moet je in deze tijden niet winkelen. ,,Een wijs besluit", zegt Hoever, die ook andere maatregelen van de winkel prijst. ,,Een voorbeeld van hoe je als ondernemer moet omgaan met deze bizarre tijd.”

Elkaar niet vergeten

We koesteren het kleine. Raymond Andres, directeur van basisschool Alfonsus in Enschede, reageert. Leerlingen van de school maakten tekeningen en knutselwerkjes voor de bewoners van de Enschpoort en zorggroep Manna in de stad. Met stoepkrijt wensten de kinderen de bewoners ook nog sterkte. De leerlingen kregen ook allemaal nog een fleurige ‘challenge’ van de docenten. ,,Een geweldig idee van de collega's. Zo vergeten we elkaar niet en blijven we verbonden."

Voor Marten Oostindie uit Enschede is er op het oog niet veel veranderd door corona. Hij is zzp’er, werkt vanuit huis. Maar schijn bedriegt: de opdrachten lopen hard terug. Heel hard. Hij noemt dat begrijpelijk, maar het zorgt wel voor onzekerheid. Hij probeert er maar het beste van te maken. Bijvoorbeeld door zijn naasten tips te geven met betrekking tot thuiswerken.

Ik probeer een steentje bij te dragen

Ook aardig: hij is in wijk Bothoven langs de deur gegaan om een briefjes door de brievenbus te doen waarin hij zijn hulp aanbiedt. Boodschappen doen, bijvoorbeeld. ,,Hier in de wijk wonen veel mensen op leeftijd en op deze manier probeer ik mijn steentje bij te dragen”aldus Oostindie, die afsluit met een compliment voor de berichtgeving op onze site. Altijd fijn.

Schilderij gemaakt door Ans van Duiven uit Oldenzaal. Een beetje kleur voor de mensen.
Volledig scherm
Schilderij gemaakt door Ans van Duiven uit Oldenzaal. Een beetje kleur voor de mensen. © Ans van Duiven

Ook Ans van Duiven uit Oldenzaal heeft waardering voor Tubantia, die elke ochtend bij haar op de deurmat ligt. ,,Dat is voor ons heel belangrijk, omdat we zo aan huis gebonden zijn. Mijn man heeft pasgeleden drie stents gekregen bij zijn hart en ik ben astmapatient.” Ze heeft vanwege alle coronatoestanden een schilderij gemaakt. ,,Hij is voor alle mensen die wel een beetje kleur kunnen gebruiken in deze tijd.”

Corina Dijkstra wil graag iets kwijt over haar dochter Marleen, die bij de Twentse Zorgcentra werkt. 24-uurs zorg. Die stopten eerst met dagbestedingen in verband met corona, later werd bezoek verboden. ,,Dus ja, dat is best heftig.” Voor haar, maar ook voor alle bewoners. ,,Ik heb echt heel veel respect voor alle zorgbegeleiding van de Twentse Zorgcentra.”

Quote

Dat wordt heel apart. Mijn vader wegbrengen met wat spullen en dan moet ik weer gaan.

Corine Dijkstra, Dochter

En passant maakt ze zich op voor een moeilijk moment: haar dementerende vader wordt donderdag opgenomen bij Eugeria in Almelo. ,,Dat wordt heel apart. Mijn vader brengen met wat spullen en dan moet ik weer gaan.” Ze dankt de mensen in de zorg. ,,Ik ben heel dankbaar voor alle lieve mensen. En ik heb alle begrip voor de maatregelen. Laten we er met elkaar voor gaan."

Corona als de onzichtbare vijand

Corona blijkt ook bij veel mensen de behoefte aan te wakkeren om te dichten. Erwin van Beek uit Boekelo, bijvoorbeeld. Zijn gedicht ‘Dichter ... bij elkaar’ gaat in op 'de onzichtbare vijand’ en raakt alle thema's van het moment: afstand houden, mensen die dat niet doen, de angst en onzekerheid. Toch eindigt het hoopvol: ‘Toch wordt de saamhorigheid beter, die afstand wordt hier gedicht.’

Ook Maud van den Esschert slaat aan het dichten, om alle hulpverleners en verpleegkundigen en andere vitale beroepen te bedanken. Quarantaine gêne, heet het. Het eindigt zo: Dus de volgende keer dat ik mopper, en ik vind het weer niet fijn, sla ze voor mijn part dan allemaal tot ridder, zodat we niet vergeten hoe moedig zij zijn.’

Mensen bieden zich aan om een spelletje te spelen tegen de eenzaamheid.
Volledig scherm
Mensen bieden zich aan om een spelletje te spelen tegen de eenzaamheid. © Anton Kappers

Rianne Gorkink uit Hengelo biedt zich aan om te helpen. Boodschappen doen, hond uitlaten, voorlezen, gezelschapsspelletjes spelen, wat dan ook. ,,Ik wil gewoon heel graag helpen.” Wie een beroep op haar hulp wil doen, kan mailen met rigoklu@gmail.com.

Ook Els Stijntjes uit Borculo meldt zich. Ze is goed in het opbeuren en opvrolijken van mensen en kan dus prima een eenzame oudere die behoefte heeft aan een praatje, opbeuren. De pas gepensioneerde vrouw schrijft: ,,Ik was in mijn werkzame leven logopediste en heb daarna zes jaar als vrijwilliger in een hospice gewerkt.” Dan kun je in moeilijke omstandigheden wel een gesprek voeren. Wie behoefte heeft aan een praatje: bel met Els, 06-41328666.

Quote

Bijna dagelijks wordt onze hond uitgelaten. We zijn heel dankbaar.

Hennie Geerink, Hulpbehoevende oudere

Hoe belangrijk hulp van anderen is, beseft Hennie Geerdink uit Losser elke dag. Zij en haar man krijgen hulp van buren en vriendinnen in tijden van ziekte en grotere kwetsbaarheid. ,,Bijna dagelijks wordt onze hond uitgelaten en ook voor de tuin wordt gezorgd. We zijn heel dankbaar voor deze liefdevolle steun.” Zo helpen we elkaar door deze bijzondere tijd.

Cachingscentrum Tekenbubbels in Enschede is gesloten dankzij corona. Maar eigenaresse Sandra Knaap is niet voor een gat te vangen. Ze heeft een tekenwedstrijd bedacht. Thema: het corona-virus. Want, schrijft ze: je kunt wel ziek worden van het virus, maar het is ook erg mooi om te zien. Om dit te bewijzen, voegt ze wat tekeningen toe.

Corona, getekend door Sandra Knaap van Tekenbubbels
Volledig scherm
Corona, getekend door Sandra Knaap van Tekenbubbels © Sandra Knaap

Het zijn tekeningen zoals die overal voorbij komen, in programma's en in kranten. Wat Sandra betreft gaat de creatieve vrijheid ver. ,,Je mag het natekenen, helemaal veranderen, er levende wezens van maken, een stripverhaal van maken, wat je maar wilt. En ook het materiaal mag je zelf kiezen: potlood, stift, inkt, verf, ecoline, bietensap, wat je maar in huis hebt.” 

Wie zin heeft, kan de tekeningen opsturen naar Tekenbubbels, via facebook of whatsapp (06-26900706). Even je leeftijd erbij zetten, want er zijn drie categorieën:  5-9 jaar, 10-15 jaar, 16 jaar en ouder.

Coron, getekend door Sandra Knaap van Tekenbubbels
Volledig scherm
Coron, getekend door Sandra Knaap van Tekenbubbels © Sandra Knaap
Lianne Jongsma stuurt kaartjes met snoepjes aan docenten. Even een hart onder de riem.
Volledig scherm
Lianne Jongsma stuurt kaartjes met snoepjes aan docenten. Even een hart onder de riem. © Lianne Jongsma

Leo Eggelte uit Almelo heeft een suggestie, al is het probleem waarvoor hij een oplossing aanbiedt inmiddels wat minder nijpend. ,,Is het een idee om bij de sociale werkplaatsen op korte termijn te starten met de productie van mondkapjes?” Hij prijst de korte aanvoerlijnen. En die sociale werkplaatsen hebben het toch al lastig, het mes kan hier aan twee kanten snijden.

En dan is er Lianne Jongsma, zelfstandig onderwijsadviseur uit Holten. ,,Mijn expertise ligt hierbij binnen het kleuteronderwijs. Tja, mijn werk ligt nu dus behoorlijk stil. Vervelend, maar in deze tijden is gezondheid het allerbelangrijkste!” Ze verstuurt nu persoonlijke boodschappen naar mensen in het onderwijs.  In de kaartjes een snoepje. ,,Letterlijk een hart onder de riem.” 

Ondertussen moet ze zelf ook wat. Ze verkent de mogelijkheden om op korte termijn leerkrachten via videobellen te trainen. Ze heeft mooie programma's ontdekt, al meldt ze eerlijk dat ze zich er nog niet eerder in had verdiept. ,,Maar zoals een ieder inmiddels al heeft gemerkt, maakt deze periode ons ook creatiever en vindingrijker. Een beetje spannend, maar vooral ook heel leerzaam.”

Lianne Jongsma stuurt kaartjes met hartjes en een persoonlijke boodschap aan mensen in het onderwijs.
Volledig scherm
Lianne Jongsma stuurt kaartjes met hartjes en een persoonlijke boodschap aan mensen in het onderwijs. © Lianne Jongsma

(Dit is het tweede verhaal naar aanleiding van reacties van lezers op onze vraag hoe het gaat)

In samenwerking met indebuurt Enschede