Zo goed (of slecht) is het Duits van Enschedeërs

VIDEOENSCHEDE - In het kader van de Dag van de Duitse taal en cultuur zijn wij de straat opgegaan om het Duits van de Enschedeërs te testen. We vroegen ze onder meer naar de betekenis van 'Ich glaub mein schwein pfeift'. Bekijk de beelden hieronder.

Jemandem auf den Keks gehen is letterlijk 'op iemands koekje gaan'. Het Duitse gezegde betekent echter dat je je aan iemand ergert. En Ich glaub mein Schwein pefeift betekent ook niet 'ik denk dat mijn varken fluit', maar slaat op een reactie wanneer iemand enorm verrast is. 

En alles heeft een einde behalve een worst komt hiervandaan:

Tijdens de Dag van de Duitse taal en cultuur kwamen Duitse en Nederlandse scholieren bijeen in het stadhuis van Enschede. Daar leerden zij over het belang van het spreken van de Duitse taal. Vervolgens gingen de scholieren met elkaar in gesprek onder het motto 'Ich bin wie du’, om zo elkaar beter te leren begrijpen. Enschede FM sprak met Rita Piras, teamleider van College Zuid bij het Stedelijk Lyceum. Beluister het interview hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
x © Pixabay
  1. Dit zijn de plannen voor het gezamenlijke Twentse Poppodium
    Video

    Dit zijn de plannen voor het gezamenlijke Twentse Poppodium

    ENSCHEDE/HENGELO - De colleges van Hengelo en Enschede hebben dinsdag gezamenlijk besloten geld vrij te maken voor een Twents Poppodium. Het poppodium gaat per 1 maart 2018 van start en wordt gefinancierd door de 2 steden. Waar vroeger 2 podia (Metropool en Atak) elkaar beconcurreerden, wordt het nu één geheel. Hengelo is de pop-rockstad, voor Enschede wordt gericht geprogrammeerd voor bijvoorbeeld electropop en dance. Er zijn straks 7 podia beschikbaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede