Volledig scherm
Team Liquid en PSG.LGD nemen het tegen elkaar op tijdens The International Dota 2 Championships in Shanghai © AFP

Esports volgen was nog nooit zo eenvoudig

Achterover zitten op de bank en naar je favoriete sport kijken op televisie behoort voor menig Nederlander tot de orde van de week. Liefhebbers van esports kijken daarentegen via het internet naar favoriete spelers, teams en games. Dat lijkt misschien lastig, maar in 2020 is dat voor iedereen kinderspel.

In tegenstelling tot sport worden esports niet vertoond op de Nederlandse televisie. Dat is in in een land als Zuid-Korea heel anders. Daar hebben esporters inmiddels dezelfde faam bereikt als reguliere topsporters en wordt esports al vanaf 2000 op televisiezender OGN uitgezonden. 

Nederlanders moeten uitwijken naar online mogelijkheden om alles over hun favoriete game en speler tot zich te nemen.

Toernooien kijken

Om esports te kijken ben je vooral afhankelijk van zogeheten streaming-platformen. De bekendste zijn Twitch, YouTube en Mixer. Op deze websites worden vrijwel alle grote toernooien uitgezonden. Denk bijvoorbeeld aan The International (Dota 2) en het World Championship (League of Legends).

Esports-toernooien worden over de gehele wereld gehouden. Door het tijdsverschil met Nederland is het niet voor iedereen mogelijk de toernooien live te kijken. Niet getreurd, want alle platformen bieden de mogelijkheid om de wedstrijden later terug te kijken.

Met name van de grote toernooien wordt op een professionele manier verslag gedaan. Er zijn commentatoren en de gameplay wordt vanuit verschillende perspectieven vertoond. Storytelling vindt ook plaats. Daarmee wordt een verhaal gecreëerd rondom de esporters. Denk hierbij aan rivaliteit tussen teams en spelers, alsmede achtergrondverhalen.

Laatste ontwikkelingen

Niet iedereen heeft de tijd om hele toernooien en evenementen terug te kijken. Gelukkig zien we de laatste jaren een flinke stijging in media die over de laatste esports-ontwikkelingen schrijven. Internationaal zijn websites als ESPN, Dot Esports en Dexerto goede bronnen, maar ook in het binnenland zijn er partijen opgestaan die esports verslaan.

Esports Club is een Nederlandstalige website waar je veel informatie kunt vinden over de laatste ontwikkelingen. De site volgt niet alleen internationale gebeurtenissen, maar heeft zich ook toegespitst op esports in de Nederland en België. 

Toernooien die binnen de landsgrenzen georganiseerd worden, worden bij Esports Club uitgebreid besproken en verslagen. Daarnaast is er extra aandacht voor de Nederlandse en Belgische prestaties op internationaal niveau.

Achtergrondinformatie

Esports-statistieken zijn een ding. Net zoals sportliefhebbers graag het aantal schoten op doel tijdens een voetbalwedstrijd willen weten of de tussenstand in de Eredivsie. Voor liefhebbers van competitief gamen is er de uitgebreide esports-wiki: Liquipedia.

Wat begon als een esports-verzamelpagina voor StarCraft: Brood War is uitgegroeid tot dé hub als het gaat om spelers en toernooien. Je vindt hier esports-informatie rondom games als Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Dota 2 en League of Legends.

Niet alle competitieve games staan op Liquipedia. Ook is de site niet geschikt voor liefhebbers die houden van gedetailleerde statistieken. Alternatieven daarvoor zijn HLTV (Counter-Strike: Global Offensive) en het Tracker Netwerk, waarvan voornamelijk de Fortnite Tracker erg volledig is. Je kunt daar terugzien welke Fortnite-evenementen hebben plaatsgevonden, wie er gewonnen heeft en hoe een team of speler tot een puntenaantal is gekomen.