Landskampioen PEC Zwolle beleeft een zware start van de eDivisie en staat onderaan.
Volledig scherm
Landskampioen PEC Zwolle beleeft een zware start van de eDivisie en staat onderaan. © eDivisie

Landskampioen PEC Zwolle begint teleurstellend aan nieuwe seizoen eDivisie

eDivisiePEC Zwolle won afgelopen seizoen de eDivisie, maar beleeft een zware start van het nieuwe seizoen. De Zwollenaren verloren gisteravond met 5-0 van het ijzersterke Heracles Almelo, nadat ze maandag al hadden verloren van FC Groningen. PEC Zwolle-speler Jonas Gebrehiwot legde de schuld bij de recente veranderingen in het spel: ,,De tactiek die ik al maanden gebruikte, werkt opeens niet meer.”

De eDivisie-avond in de studio in Aalsmeer verliep anders dan verwacht. FIFA 20-ontwikkelaar Electronic Arts voerde tijdens de eerste wedstrijd om 17.00 een aantal veranderingen door aan het spel. Nadat de spelcomputers geüpdatet waren, bleken deze een enorme impact te hebben op de tactiek van veel teams, waaronder PEC Zwolle.

Volgens Gebrehiwot waren de veranderingen voor hem desastreus. ,,De afgelopen weken en maanden heb ik een plan gemaakt, waardoor ik op een bepaalde manier speelde”, legde hij uit. ,,Dan kom je hier en blijkt het opeens niet meer te werken.”

Tegenstander Bryan Hessing van Heracles Almelo had geen last van de nieuwe veranderingen: ,,Ik heb wat tactieken veranderd. Het komt erop neer dat ik minder als een pussy speel.” Gisteren vond de Heracles-speler zichzelf niet goed genoeg nadat hij had verloren van AZ.

AZ Alkmaar hard onderuit

Na een mooie overwinning op Heracles had AZ in de tweede speelronde enorme moeite met sc Heerenveen. Na een vervelende onderbreking door technische problemen kon AZ-speler Aristote Ndunu zich niet herpakken. ,,Ik weet van mijzelf dat ik na een onderbreking mijn focus kwijtraak”, vertelde Ndunu. ,,Het is jammer dat je er zo af gaat. Voor de onderbreking zat ik er gewoon goed in.”

Quote

Ik weet van mijzelf dat ik na een onderbre­king mijn focus kwijtraak

Aristote Ndunu, AZ Alkmaar

Teamgenoot Dani Visser kon het tij niet keren en verloor zijn wedstrijd ook, waardoor tegenstander Heerenveen een 5-1 overwinning op zijn naam kon schrijven. Heerenveen is daardoor momenteel koploper in de eDivisie, wat voor een grote glimlach zorgde bij spelers. ,,Nou, kunnen we dat ook een keer zeggen”, aldus Heerenveen-speler Floris Jorna. 

Uitslagen eDivisie speelronde 2

FC Groningen - PSV 2-1
ADO Den Haag - Sparta 2-2
Ajax - Feyenoord 2-0
PEC Zwolle - Heracles 0-5
AZ - Heerenveen 1-5
FC Twente - RKC Waalwijk 4-1
Vitesse - Fortuna Sittard 3-2
FC Emmen - VVV Venlo 2-2
Willem II - FC Utrecht 0-2

Op maandag 9 maart wordt speelronde drie gespeeld. Deze is vanaf 17.00 uur live te volgen op het YouTube-kanaal van de eDivisie.